Τρίτη 11 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Νέες ανατροπές με πρώτο πιάτο 2.000 απολύσεις

Με τον Γ. Στουρνάρα και τον Α. Μανιτάκη συναντήθηκαν χτες τα υψηλόβαθμα κλιμάκια ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ

Οι απολύσεις στο Δημόσιο, με όποιο «όχημα» κι αν γίνουν, θα έχουν αρνητικές συνέπειες για όλο το λαό
Οι απολύσεις στο Δημόσιο, με όποιο «όχημα» κι αν γίνουν, θα έχουν αρνητικές συνέπειες για όλο το λαό
Στη σκιά της αντιπαράθεσης ΔΝΤ - ΕΕ, με πρόσχημα τη «λάθος συνταγή» στην εφαρμογή του προγράμματος για την Ελλάδα -στην πραγματικότητα πρόκειται για διαφορετική προσέγγιση των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων για τις μεθόδους διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη, ανάλογα με τις ιδιαίτερες προτεραιότητες και τα συμφέροντα που υπηρετούν- ξεκίνησε χτες ο νέος κύκλος επαφών του επίσημου κλιμακίου της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη.

Στην κορυφή της ατζέντας των «διαρθρωτικών» ανατροπών, βρίσκονται οι απολύσεις 2.000 υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ως τα τέλη του Σεπτέμβρη, για να ακολουθήσει ένας νέος κύκλος απολύσεων άλλων 2.000 ως τα τέλη του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απολύσεις θα γίνουν κατά κύριο λόγο από το προσωπικό που απασχολείται στις τρεις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας («Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», «Ελληνική Βιομηχανία Οπλων» και «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία») και στην ΕΡΤ.

Στη λίστα των προγραφών τίθενται διοικητικοί υπάλληλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, από τους οποίους θα απολυθούν 900 από τις τρεις αμυντικές βιομηχανίες και 600 από την ΕΡΤ. Ειδικά για την αμυντική βιομηχανία, οι απολύσεις θα σημάνουν την παραπέρα αποδυνάμωση ενός στρατηγικού τομέα της οικονομίας, που οδηγείται σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, ενώ κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό παράγοντα διασφάλισης της εθνικής άμυνας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Από τους 17 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν, θα προέλθουν άλλες 300 απολύσεις. Τέλος, από το χώρο των λεγόμενων «επιόρκων» υπαλλήλων, θα απολυθούν οι υπόλοιποι 200.

Στα πλαίσια του «προγράμματος κινητικότητας», που είναι προθάλαμος για απολύσεις, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθεσε χτες σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, όπου, μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα χορήγησης πλασματικού χρόνου ως τρία έτη για δημόσιους υπάλληλους που συνταξιοδοτούνται και τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Ανατροπές με βάθος τριετίας

Στην πρώτη, διερευνητική, όπως χαρακτηρίστηκε, επαφή των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, συζητήθηκε το σύνολο των ανατροπών, που με βάση το μνημόνιο, θα πρέπει να φέρει εις πέρας η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Πρόκειται για:

  • Τη νομοθέτηση του νέου φόρου - χαρατσιού στα ακίνητα, από τον οποίο προσδοκούν να εισπράττουν σε ετήσια βάση 3,2 δισ. ευρώ (εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες ημέρες).
  • Την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013.
  • Το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» της διετίας 2015 - 2016, η κάλυψη του οποίου θα επιφέρει νέα μέτρα τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, τα οποία η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
  • Το «χρηματοδοτικό κενό», ύψους 11,1 δισ. ευρώ διαπιστώνει η έκθεση του ΔΝΤ για διετία 2014 - 2015. Για την κάλυψή του συζητείται νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας με το αντίστοιχο ποσό, ώστε να είναι σε θέση να πληρώσει τους δανειστές της για ομόλογα που λήγουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  • Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Επιπλέον, για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιούνη, η συγκυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει τις τρεις «προαπαιτούμενες δράσεις», που αφορούν την πλήρη «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας - και των τιμολογίων της ΔΕΗ - στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησής της, τη νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την «αντιμετώπιση της διαφθοράς». Από την πλευρά του, το ΔΝΤ εμμένει στη θέση για τοποθέτηση ξένων στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αν σημειωθούν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Συνεχίζοντας το σίριαλ του αποπροσανατολισμού και της λαϊκής εξαπάτησης, το υπουργείο Οικονομικών διέρρεε χτες, ότι εισηγήθηκε στην τρόικα την... πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% για έξι μήνες και ότι αναμένει απάντηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται τα παζάρια, κλιμακώνεται η επίθεση (2013-11-29 00:00:00.0)
Προτεραιότητα σε απολύσεις, κατασχέσεις και χαράτσια (2013-08-06 00:00:00.0)
Συζητούν για νέο κύκλο σαρωτικών ανατροπών (2013-07-02 00:00:00.0)
Να μην εγκλωβιστεί ο λαός (2012-11-21 00:00:00.0)
Διακόσιες χιλιάδες υπάλληλοι εκτός σε τρία χρόνια (2012-09-20 00:00:00.0)
Σμπαραλιάζουν το λαό για να σωθεί το κεφάλαιο (2012-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ