Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ - ΑΚΤΙΟΥ
Ζητάει από τους εργάτες να αποδεχτούν την απλήρωτη δουλειά

Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα απαιτεί το ΚΚΕ που κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση

Με εκβιασμούς, απειλές και υπό το καθεστώς της τρομοκρατίας η εργοδοσία της ΙΟΝΙΑ επέβαλλε την υπογραφή «ατομικών ιδιωτικών συμφωνιών» στους εργαζόμενους που απασχολεί στα εργοτάξια του οδικού άξονα Αμβρακίας - Ακτίου με τις οποίες επιχειρεί να «γλιτώσει» μέρος των δεδουλευμένων που οφείλει. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ζητά μέτρα για την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στην κοινοπραξία και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην Ερώτηση, η εταιρεία ήταν δεσμευμένη με νομική απόφαση για να καταβάλλει έως 20 Μάη τους 8 μισθούς που χρωστά, τα δώρα και επιδόματα. Δέσμευση την οποία δεν υλοποίησε.

Η κατασκευαστική εταιρεία της «ΙΟΝΙΑ» υπεύθυνη για την ολοκλήρωση του έργου, έχει καθιερώσει την παρατεταμένη απλήρωτη εργασία ενώ προχώρησε και σε προσλήψεις με μείωση μισθών, με την ανοχή και στήριξη της κυβέρνησης που έχει μπουκώσει με ζεστό κρατικό χρήμα συνολικά το κατασκευαστικό κεφάλαιο. Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να πληρωθούν, απάντησε με εξώδικα στους απλήρωτους εργάτες για να σταματήσουν τον αγώνα τους. Αποκορύφωμα στην αντεργατική της φαρέτρα αποτέλεσε η νέα ιδιωτική «συμφωνία» που επιβάλλει στους εργαζόμενους.

Με το πιστόλι στον κρόταφο...

Στο συμφωνητικό αυτό τίθενται «υπό αμφιβολία το ύψος των δεδουλευμένων», «λόγο της επιθυμίας των συμβαλλόμενων μερών ( σ.σ. εργαζομένων και εργοδοσίας) να διευθετήσουν φιλικά τη σχετική διαφορά». Δηλαδή, η εργοδοσία υπό το καθεστώς των εκβιασμών θα «διαπραγματεύεται» ατομικά με τον κάθε εργαζόμενο και με στόχο να μην καταβάλλει το σύνολο των δεδουλευμένων. Μάλιστα, με το συμφωνητικό ζητείται από τους εργαζόμενους «να μην προβάλλουν στο μέλλον οποιαδήποτε αξίωση ή απαίτηση από την εταιρία».

Σε αυτές τις συνθήκες της αφόρητης πίεσης και των απειλών σε βάρος των εργατών μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου έδρασαν ύπουλα και υπονομευτικά. Είχαν συμμετοχή, έβαλαν πλάτη στα σχέδια της εργοδοσίας για να αποσπαστεί η συγκατάθεση των εργαζομένων στη συμφωνία που θωρακίζει την εργοδοσία από τις διεκδικήσεις των απλήρωτων εργατών. Σε αυτές τις συνθήκες είναι σημαντικό πως κάποιοι εργάτες άντεξαν, δεν αποδέχθηκαν να υπογράψουν το κατάπτυστο συμφωνητικό. Στα χέρια των ίδιων των εργατών είναι και η δύναμη να αποτρέψουν τις απαιτήσεις και προκλήσεις της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ