Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΛΤΑ
Κριτήριο «η διαφύλαξη της κερδοφορίας» με κάθε μέσο

Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα έτη 2013 - 2014 υπέγραψαν η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρόμων (ΠΟΣΤ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΔΑΚ) με την εργοδοσία των ΕΛΤΑ, συμφωνώντας στη μείωση των μισθών στο πλαίσιο «της διαφύλαξης της κερδοφορίας με κάθε πρόσφορο μέσο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης των ΕΛΤΑ, συμφώνησαν με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία τη «μείωση των αμοιβών (σ.σ. των εργαζομένων) η οποία σε διάστημα 18 μηνών προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ». Η μείωση προκύπτει από την αναστολή των ποσών που έχουν αντικαταστήσει τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας για το υπόλοιπο του 2013 και ολόκληρο το 2014, το κόψιμο παροχών, την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών που θα οδηγήσει σε κλείσιμο γραφείων, κ.ά.

Οποιος διαβάσει το κείμενο νομίζει ότι διαβάζει συμφωνία μεταξύ δύο εταιρειών και όχι μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η συμφωνία απαρτίζεται από πέντε όρους. Στον πρώτο όρο επισημαίνεται: «Στρατηγικός στόχος των δύο μερών είναι η βιωσιμότητα της εταιρείας και η διαφύλαξη με κάθε πρόσφορο μέσο της κερδοφορίας της (...) Στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας λαμβάνεται υπόψη»: «Η προσαρμογή της Εταιρείας στις διατάξεις των νόμων που αφορούν στην προστασία της Εθνικής Οικονομίας» (δηλαδή, οι μνημονιακοί νόμοι που επιβάλλουν τη μείωση των μισθών στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα), ο νόμος 4053/2012, «ο οποίος ορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς στην Ελλάδα, με την πλήρη απελευθέρωση της οποίας από την 01.01.2013 προβλέπεται να επέλθουν σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο ανταγωνισμού», η πτώση της δραστηριότητας στον κλάδο λόγω της ύφεσης, «η μεγάλη ευκαιρία για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων σε σύγχρονες τεχνολογίες και υποδομές», το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της εταιρείας και, τέλος, «η ανάγκη προσαρμογής της επιχείρησης στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες».

Είναι καθαρό ότι η ΣΣΕ διαμορφώθηκε με βάση τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών, της δημιουργίας των όρων κερδοφόρας δράσης τους και σε αυτό τον κλάδο. Αντιθέτως, δεν αναφέρονται πουθενά, ούτε καν για «τα μάτια του κόσμου», ως κριτήριο διαμόρφωσης της ΣΣΕ οι ανάγκες των εργαζομένων.

Συμφωνία ντροπής και υποταγής

Οι ταξικές δυνάμεις, η «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΛΤΑ» (ΔΣΕ), καλεί τους εργαζόμενους με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις να πούνε όχι στο ξεπούλημα των ΕΛΤΑ, όχι στις περικοπές των αμοιβών, όχι στα σχέδια εξόντωσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ