Τρίτη 2 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Επικίνδυνος δρόμος

«Η αστική πολιτική ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, δε συμβάλλει στη λαϊκή ευημερία, αλλά στη διασφάλιση ενός γεωγραφικού χώρου διέλευσης αγωγών προς όφελος κοινοπραξιών ισχυρών ομίλων. Θα απαιτήσει νέες θυσίες των αναγκών των εργαζόμενων στη λαϊκή κατανάλωση, στις εργασιακές σχέσεις, στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος του λαού τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα όπως η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ από τη Βόρεια Αφρική, καθώς και η αναβάθμιση της σημασίας των ρωσικών αγωγών προς τη Γερμανία και την Ιταλία. Εμπλέκει επίσης τη χώρα βαθύτερα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επέμβασης στη Συρία και στο Ιράν. Γενικότερα ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης των θαλάσσιων ελληνικών κοιτασμάτων από ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρούς ομίλους, χωρίς διεθνή κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ασφαιρη κριτική

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσυπογράφει την αστική στρατηγική για ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ. Η αποπροσανατολιστική και άσφαιρη κριτική του στην κυβέρνηση για "έλλειψη εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού" προσπαθεί να κρύψει το ταξικό πρόσωπο της πολιτικής του. Το οποίο αποκαλύπτεται και από την αναγόρευση της ελληνικής συμμετοχής στον ΤΑΡ σε ζήτημα εθνικής - στρατηγικής σημασίας, από τους αρμόδιους εκπροσώπους του, όπως η βουλευτής Ευγενία Ουζουνίδου. Γι' αυτό και είναι φυσικό να αποσπά συνεχώς υπερατλαντικά εύσημα από το Ινστιτούτο Brookings ως τις στήλες της "Νιου Γιορκ Τάιμς". Τα συμφέροντα του λαού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, δεν μπορούν να τα εγγυηθούν αστικές κυβερνήσεις που υποκλίνονται στο στόχο της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας και συναγωνίζονται για τους όρους παράδοσης του ορυκτού πλούτου, των ενεργειακών πηγών και των οδών μεταφοράς κάθε χώρας στους μονοπωλιακούς ομίλους».

Κριτήριο το ποιος έχει την εξουσία

«Οσο ο ενεργειακός πλούτος και οι δρόμοι μεταφοράς του θα συνεχίσουν να αποτελούν "μήλο της Εριδος" ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, οι λαοί θα πληρώνουν πανάκριβα, ακόμα και με το αίμα τους για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Προϋπόθεση για να αξιοποιηθούν οι ενεργειακές πηγές προς όφελος των εργαζόμενων είναι να περάσει η εξουσία στα χέρια των λαών, να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνικοποίηση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, για την ανάπτυξη της οικονομίας με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμός και εργατικό έλεγχο. Μέσα σ' αυτό το ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης στην Ελλάδα, με αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και θα αξιοποιεί σ' αυτή την κατεύθυνση την αμοιβαία επωφελή διακρατική συνεργασία» (από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ