Σάββατο 6 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ - UNASUR
Στήριξη στο επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ

ΛΑ ΠΑΣ-ΚΟΤΣΑΜΠΑΜΠΑ.--

Τη θερμή υποστήριξη και την αλληλεγγύη χωρών - μελών της Ενωσης Εθνών Νότιας Αμερικής (UNASUR) έλαβε ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, καθώς οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών του οργανισμού που ολοκλήρωσαν χτες τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες την έκτακτη συνάντησή τους στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας καταδίκασαν ως τουλάχιστον απαράδεκτη την πρόσφατη άρνηση των Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας να περάσει από τον εθνικό εναέριο χώρο τους το βολιβιανό προεδρικό αεροσκάφος, με βάση φήμες πως επέβαινε σε αυτό ο 30χρονος Αμερικανός πρώην υπάλληλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν.

Οι Πρόεδροι Βενεζουέλας, Αργεντινής, Εκουαδόρ και Ουρουγουάης, που έδωσαν το «παρών» στην έκτακτη συνάντηση της UNASUR, σημείωσαν ότι θα υποστηρίξουν το επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας της Βολιβίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «βίαιη ενέργεια» που παραβιάζει δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας. Κάλεσαν μάλιστα τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν το πρωτοφανές συμβάν ενώ συμφώνησαν στη συγκρότηση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει και θα διαλευκάνει την υπόθεση. Σε κοινό ανακοινωθέν, οι ηγέτες χωρών της UNASUR απαιτούν από τις 4 κυβερνήσεις να απολογηθούν δημοσίως.

Μετά την έκτακτη σύνοδο της UNASUR στην Κοτσαμπάμπα, ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, προειδοποίησε τις ΗΠΑ με πιθανό κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ως άμεση υπεύθυνη για την άρνηση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών να επιτρέψουν τη διέλευση του βολιβιανού προεδρικού αεροσκάφους. Εγινε ακόμη γνωστό πως η βολιβιανή κυβέρνηση θα καλέσει για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών τους πρέσβεις των Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας και τον πρόξενο της Πορτογαλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ