Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Βάζουν μπουρλότο και φωνάζουν... «διάλογο»!
Με εκφρασμένη από χτες την υποστήριξη του ΣΕΒ και την προθυμία της ΓΣΕΕ να σπεύσει στην απάτη του «κοινωνικού διαλόγου» η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τον τρόπο ανατροπής του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος

Το σύνθημα για την τελική έφοδο κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης δίνει σήμερα η κυβέρνηση με την κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναμένεται να παρουσιάσει το «πλαίσιο» της ασφαλιστικής ανατροπής και να καλέσει τους «κοινωνικούς εταίρους» στον διάλογοτης απάτης, ενώ ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης θ' αναλάβει να παρουσιάσει την εξειδίκευση των μέτρων. Στην αντίπερα όχθη οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις δίνουν από σήμερα το απόγευμα την πρώτη εργατική απάντηση, στις ήδη ειλημμένες αντιασφαλιστικές αποφάσεις, διοργανώνοντας πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις.

Ηδη όμως από χτες, η κάθε πλευρά έσπευσε να πάρει θέση ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων. Ο ΣΕΒ διά του αντιπροέδρου του Ν. Αναλυτή, τάχτηκε ανοιχτά υπέρ του χιλιανού μοντέλου των τριών πυλώνων, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος πρόσφερε απλόχερα στήριξη στην κυβέρνηση ανταποκρινόμενος στον «κοινωνικό διάλογο».

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, δεν έκρυψε την πρεμούρα της κυβέρνησης να «γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι ρυθμίσεις και να τεθούν σε εφαρμογή». Μάλιστα, οριοθέτησε και χρονικά το «διάλογο», ο οποίος θα διαρκέσει δύο μήνες και η κατάληξή του, όλο τυχαίως θα πέσει στα μέσα του καλοκαιριού. Δίνοντας το στίγμα αυτών των ρυθμίσεων, έκανε λόγο για «εξάλειψη ανισοτήτων» που σηματοδοτούν μια συνολική συμπίεση των συντάξεων ακόμα προς τα κάτω. Καθόλου παράξενο, αν στην ίδια λογική και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής, διαπιστώνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα «παραέχει διακρίσεις» και όπως είπε χαρακτηριστικά «Αργήσαμε από το '92-'93 να κάνουμε μια δεύτερη παρέμβαση»..!

Χτες, πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική, διάρκειας περίπου 2,5 ωρών, συνάντηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εργασίας Τ. Γιαννίτση και Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι προτάσεις του βρετανικού οίκου Goverment Actourys και τα εναλλακτικά σχέδια, απέφυγε όμως να πει οτιδήποτε επί της ουσίας, παραπέμποντας στις σημερινές αποφάσεις και τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της, παραμένει «αγωνιστικά» αδρανής, έτοιμη όμως να συμμετάσχει ουσιαστικά στο παιχνίδι του «κοινωνικού διαλόγου», παρά την καθημερινή επιβεβαίωση από διάφορες πηγές, ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιφέρει καίριο πλήγμα στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Χαρακτηριστικό της στάσης της είναι και οι δηλώσεις του προέδρου της Χ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος τάχτηκε υπέρ της επιβολής ειδικού φόρου για τη δήθεν ενίσχυση των πόρων για την Κοινωνική Ασφάλιση. Με αυτό τον τρόπο η ηγετική ομάδα της Συνομοσπονδίας, στρώνει το χαλί στην κυβερνητική επίθεση και προλειαίνει το έδαφος, για να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έχει καλέσει για μια ακόμη φορά σε επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα για όξυνση της σύγκρουσης, με νέους ακόμη πιο μαχητικούς, μαζικούς και εφευρετικούς αγώνες. Στη βάση αυτού του καλέσματος, οι ταξικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την κυβερνητική επίθεση και να καλύψουν το κενό που αφήνει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Βασικό στοιχείο της πάλης που βρίσκεται μπροστά, είναι η ενότητα και η ευρύτερη συσπείρωση όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των νέων, των συνταξιούχων, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, των αγροτών.

Συνολική επίθεση

Αυτό που γίνεται μέρα με τη μέρα απόλυτα καθαρό, είναι ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα τους αφορά όλους. Τις τελευταίες μέρες, έχει δοθεί έμφαση και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στις αντιασφαλιστικές αλλαγές που φέρεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και το χτύπημα του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Σχετικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έγινε γνωστή η κατεύθυνση για κατάργηση όλων των περιπτώσεων, γυναίκες, ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, ακόμη και αυστηροποίηση των κριτηρίων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, προκειμένου το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να γίνει για όλους τα 65 χρόνια. Για τα βαρέα και ανθυγιεινά μελετάται ο αποχαρακτηρισμός πολλών επαγγελμάτων, με συνέπεια οι εργαζόμενοι στους αντίστοιχους κλάδους να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τους ευνοϊκότερους όρους που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά που διακυβεύονται, ίσως μάλιστα να πρόκειται για ένα μικρό μέρος των αλλαγών, παρ' όλο που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε προπαγανδιστικό μέσο, έτσι ώστε να δημιουργήσει την ψεύτικη εντύπωση ότι κάποιοι μπορεί να ξεφύγουν από τις δυσάρεστες αλλαγές (π.χ. όσοι έχουν τα - αδιευκρίνιστα ακόμη - ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα). Ομως, το αρχικό σενάριο, για το σύστημα των τριών πυλώνων, στη βάση και της εφαρμογής του με μικρές διαφοροποιήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παραμένει σε ισχύ και προβλέπει:

- Μια κατώτερη - «εθνική» ενδεχομένως - σύνταξη για όλους, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται ή όχι, η οποία ίσως μεγαλώνει για τους εργαζόμενους.

- Μια κύρια σύνταξη για τους εργαζόμενους, που θα πρέπει όμως να την πληρώσουν ακριβά για να μπορεί να ονομαστεί «σύνταξη».

- Επικουρική σύνταξη από ειδικά ταμεία, τα οποία όμως θα λειτουργούν αυστηρά κεφαλαιοποιητικά και θα ελέγχονται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Οσοι καταβάλλουν τις απαραίτητες, και προφανώς υψηλές, εισφορές θα μπορούν να ελπίζουν σε μια καλύτερη σύνταξη, απαγορευτική, ωστόσο, για πάρα πολλούς εργαζόμενους.

Διαφοροποιήσεις μπορεί να υπάρξουν σε αυτό το μοντέλο, εξάλλου το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες χώρες. Αυτό που θα μείνει, έτσι κι αλλιώς, είναι ο περιορισμός των παροχών, η μείωση των συντάξεων, η ανατροπή των υφιστάμενων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ