Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στο νέο χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις κρατικές δομές προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω των επικείμενων, εκατοντάδων απολύσεων στις ήδη υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού!

Χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχε κηρύξει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, ενώ σήμερα οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με στάση εργασίας από τις 11 π.μ μέχρι το τέλος της βάρδιας και αύριο με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9 το πρωί στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

«Αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση και τη διάλυση του Πολιτισμού. Δεν υπάρχει πολιτισμός, πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονη δημιουργία χωρίς τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ που μοχθούν καθημερινά για την ανάδειξή τους κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες», λέει στην ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος, προαναγγέλλοντας ευρεία σύσκεψη των σωματείων του υπουργείου τις επόμενες μέρες.

Η κυβέρνηση προωθεί τη... «διαθεσιμότητα», δηλαδή την απόλυση, 500 εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, την ώρα που τα διαχρονικά και μεγάλα προβλήματα στο ΥΠΠΟ είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση! Σε αναλυτικό υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ για τις «διαθεσιμότητες» και το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στον τομέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟ ούτε καν προσεγγίζει τις 7.000: 6.672 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων για 210 Μουσεία και Συλλογές προϊστορικών, κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων, 250 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, 19.000 κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία, εκατοντάδες εν εξελίξει ανασκαφές στο πλαίσιο κατασκευής δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, καθώς και περισσότερα από 400 έργα ΕΣΠΑ σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα!».

Και συνεχίζει: «Με βάση τα παραπάνω, πώς αποφασίστηκαν (...) οι 500 διαθεσιμότητες/απολύσεις στο ΥΠΠΟ έως το Σεπτέμβριο (και άλλες 200 για αργότερα βάσει πληροφοριών), ενώ επανειλημμένα η πολιτική ηγεσία έχει διαβεβαιώσει, όπως επιβεβαιώνει άλλωστε και η ίδια η πραγματικότητα, ότι δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στον Πολιτισμό;».

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) κάνει λόγο για «διάλυση» του υπουργείου «καθώς ήδη υπήρχαν 2.000 κενές θέσεις από το 2011, ενώ είναι γνωστό πως από την ίδια χρονιά μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης». Μάλιστα, «μόνο οι συνταξιοδοτήσεις το 2014 εκτιμώνται ότι θα υπερβούν τον αριθμό των 500 συναδέλφων». Επιπλέον, στις 500 επερχόμενες απολύσεις «πρέπει να προσθέσουμε και άλλους 400 συναδέλφους που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα και οδηγούνται στον Καιάδα (...)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ