Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρόταση νόμου του δήμου Αθηναίων για τη λειτουργία των θεάτρων

Η δημοτική αρχή τη χαρακτηρίζει «μεταβατικού τύπου λύση»

Μετά την απόφαση της εκλεγμένης με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δημοτικής αρχής του Δήμου Αθήνας, για κλείσιμο ως τα τέλη Αυγούστου θεάτρων και χώρων εκδηλώσεων, χτες ο Γιώργος Καμίνης παρέδωσε την πρόταση νόμου του Δήμου Αθηναίων για τη λειτουργία των θεάτρων. Παραλήπτες ήταν οι υπουργοί Εσωτερικών και Πολιτισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου «η εν λόγω πρόταση αποσκοπεί να δώσει μια επείγουσα μεν, μεταβατικού χαρακτήρα όμως, λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να αντιμετωπίσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο».

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή προχώρησε σε ελέγχους σε μια σειρά θέατρα της πόλης ζητώντας κλείσιμό τους, επικαλούμενη παραβάσεις. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Πανελλήνιας Ενωσης Ελευθέρου Θεάτρου, των Χώρων Πολιτισμού και των Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων.

Στο σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, ρυθμίζονται οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις για την αδειοδότηση χώρων συνάθροισης κοινού, στους οποίους μπορούν να δίνονται θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις ή να παρουσιάζονται άλλες, παρεμφερείς μορφές τέχνης, ιδίως οπτικοακουστικής, καθώς και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.

Επίσης ορίζονται: Η εκτελεστή διοικητική πράξη, με την οποία πιστοποιείται ότι ένας χώρος διαθέτει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, ή με την οποία πιστοποιείται ότι μία παράσταση που θα δοθεί σε χώρο, στεγασμένο ή υπαίθριο, που δεν διαθέτει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, διασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζομένων και του κοινού, τηρώντας τις προδιαγραφές υγιεινής και χωρίς να προκαλεί όχληση στους περιοίκους. Δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας ή άδεια παράστασης για παραστάσεις που δίνονται σε αδειοδοτημένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με θεωρητικό πληθυσμό μικρότερο των 50.

Η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου εκδίδεται από τον οικείο δήμο, μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη ή μισθωτή του χώρου. Η άδεια έχει αόριστη διάρκεια, αλλά οι προϋποθέσεις της χορήγησής της ελέγχονται αυτεπαγγέλτως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία τουλάχιστον μία φορά κάθε τρία έτη ή και σε περίπτωση καταγγελίας ή διαπίστωσης καθ' οιονδήποτε τρόπο τυχόν παράβασης των όρων της χορήγησής της. Επίσης, η διατήρηση των προϋποθέσεών της από πολεοδομικής πλευράς βεβαιώνεται κάθε τρία χρόνια με υπεύθυνη δήλωση που υπογράφει το πρόσωπο, στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η άδεια, με υποχρεωτική συνυπογραφή διπλωματούχου μηχανικού.

Σε θέατρα που ήδη λειτουργούν κατόπιν πράξεως της Διοικήσεως, με την οποία είχε δημιουργηθεί δικαιολογημένη εμπιστοσύνη ότι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, μπορεί κατά παρέκκλιση να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας, εφ' όσον κατ' αιτιολογημένη κρίση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διασφαλίζονται οι βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας των εργαζομένων και του κοινού.

Τέλος, συνιστάται, με απόφαση του υπουργού που έχει αρμοδιότητα για θέματα Πολιτισμού, επιτροπή για την επανεξέταση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τους χώρους θεάτρου, κινηματογράφου και λοιπών οπτικοακουστικών τεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ