Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αίτημα ενημέρωσης σχετικά με εξαφάνιση 502 παιδιών

Αίτημα προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές υπέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης, για να ενημερωθεί για το θέμα της εξαφάνισης 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το κρατικό ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα». Σύμφωνα με έγγραφο του αρμόδιου υπουργού Χ. Αθανασίου, εκτός των άλλων ζητείται ενημέρωση «για το αν έχει κινηθεί οποιαδήποτε ποινική διαδικασία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή».

Να αναφερθεί ότι το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από Ερώτηση βουλευτή της ΔΗΜΑΡ που επικαλούνταν παρατηρήσεις για την Ελλάδα από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, την 1η Ιουνίου 2012. Σύμφωνα με αυτές, η Επιτροπή επαναλάμβανε την ανησυχία της, που αφορά την περίπτωση των 502 από τα 661 Αλβανών Ρομά «παιδιών του δρόμου», τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξαφανίστηκαν, αφού τοποθετήθηκαν την περίοδο 1998-2002 σε ελληνικό ίδρυμα για παιδιά. Οπως επισημαίνεται μάλιστα, αυτές οι περιπτώσεις δε διερευνήθηκαν από τις αρχές. Επιπρόσθετα, ζητείται από το κράτος - μέλος (σ.σ. Ελλάδα) να συνεργαστεί με τις αλβανικές αρχές, τους Συνηγόρους του Πολίτη των δύο κρατών και με σχετικές οργανώσεις.

Τέλος, να σημειωθεί ότι μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ, η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε δηλώσει σχετικά, «τον Απρίλιο του 2004, δημοσιεύθηκε έκθεση για την εξαφάνιση περίπου 500 παιδιών Ρομά αλβανικής καταγωγής που είχαν τοποθετηθεί στο ίδρυμα και το 2007, όλα τα έγγραφα και πληροφορίες για την υπόθεση προωθήθηκαν στις δημόσιες αρχές για τις ενέργειές τους. Ομως, πρέπει να αναγνωρισθεί ότι έκτοτε δεν έγινε καμία ενέργεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ