Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Η κυβέρνηση παίζει με τον πόνο των λαϊκών οικογενειών

Με δηλώσεις εντυπωσιασμού, όπως «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών», επιχειρεί η κυβέρνηση να αποκρύψει το γεγονός ότι χιλιάδες νέα ζευγάρια βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού τα παιδιά τους θα μείνουν για άλλη μια χρονιά εκτός παιδικών σταθμών. Και μπορεί να βρέθηκαν ή να βρεθούν χρήματα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ όλα τα παιδιά, αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για περίπου 70.000 βρέφη και νήπια που πληρούν τα κριτήρια της μοριοδότησης.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι χιλιάδες άλλα παιδιά που οι γονείς τους είναι δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι αποκλείστηκαν, αφού δεν είχαν δικαίωμα για αίτηση. Χιλιάδες παιδιά που η οικογένειά τους είχε εισόδημα από 30.000 ευρώ και πάνω αποκλείστηκαν, αφού οι γονείς τους δεν είχαν δικαίωμα για υποβολή αίτησης. Αρα, η κυβέρνηση θολώνει τα νερά. Τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά; Είναι άγνωστος ο αριθμός των λαϊκών οικογενειών που επειδή αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ προσδοκούν μια θέση για τα παιδιά τους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν με την επιβολή τροφείων. Και αυτή τη στιγμή, μόλις τέσσερις μέρες πριν το «άνοιγμα» των σταθμών, τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη, υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν ούτε προσωπικό, ούτε χρήματα για να λειτουργήσουν τους σταθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 61,6% των παιδιών προσχολικής ηλικίας μένουν εκτός κρατικών παιδικών σταθμών. Υψηλότερα ποσοστά, που αγγίζουν το 70%, καταγράφονται στη Βόρεια Εύβοια, στη Δυτική Βοιωτία, στη Ναυπακτία και τις εργατικές συνοικίες Θήβας, Χαλκίδας και Λαμίας. Αυτά τα στοιχεία αναφέρουν σε παρέμβασή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και σημειώνουν: «Σε όλους τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς λείπει προσωπικό και οι χορηγούμενες λειτουργικές δαπάνες είναι ανεπαρκείς. Το 62,4% των κτιρίων που στεγάζονται είναι ενοικιαζόμενα και το 17,3% δημοτικά. Στο Δημόσιο ανήκουν μόνο το 20,3%. Στους περισσότερους παιδικούς σταθμούς είναι καταγραμμένες ελλείψεις και προβλήματα. Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ