Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΠΕ
«Εθελούσιες» για εργασιακές σχέσεις - λάστιχο

Πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου για 320 εργαζόμενους, 30 ετών και πάνω, ανήγγειλε η εργοδοσία του Ομίλου ΕΛΠΕ στο όνομα της «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας». Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει και θα λήξει στο τέλος Νοέμβρη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εργοδοσίας στα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ) «η άρνηση του εργαζόμενου να αποδεχθεί τη σχετική πρόταση της Εταιρείας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποχώρησης, δεν αποστερεί από την Εταιρεία το δικαίωμα για τη νόμιμη άσκηση των δικαιωμάτων της». Δηλαδή και τη δυνατότητα να απολύει όποιον δε δεχτεί να αποχωρήσει, διαλύοντας τις όποιες αυταπάτες περί «εθελούσιας» συμμετοχής. Υπενθυμίζεται πως τα ΕΛΠΕ είχαν υλοποίησει ανάλογο πρόγραμμα το 2012, μειώνοντας το προσωπικό κατά 320 υπαλλήλους.

Το σημερινό πρόγραμμα, όπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, υπερψήφισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΠΣΕΕΠ), Π. Οφθαλμίδης (υποψήφιος με τη ΔΑΚΕ στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ), ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας! Από την άλλη η πλειοψηφία του Σωματείου προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα διατυπώνοντας τη θέση: «δεν προτρέπουμε κανένα να μπει στο πρόγραμμα αυτό, αλλά δεν ενοχοποιούμε και κανέναν από όσους επιλέξουν να κάνουν χρήση»...

Οι ταξικές δυνάμεις στα ΕΛΠΕ και στην ΕΚΟ (εμπορία) καταγγέλλουν το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στα ΕΛΠΕ σημειώνει ότι πρόκειται για στοχευμένες απολύσεις και προσθέτει: «...Θα έχει σαν αποτέλεσμα την παραπέρα αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στην εταιρεία, τη συρρίκνωση των εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Αναπόφευκτα, θα έχουμε εντατικοποίηση της εργασίας. Εχουμε άλλωστε την πείρα από την προηγούμενη "εθελούσια": Τα 12ωρα έχουν παγιωθεί από τότε, καθώς υπάρχουν θέσεις που δεν καλύφθηκαν ποτέ. Ετσι και τώρα, αυτές θα μείνουν κενές και θα έχουμε αλλαγή του οργανογράμματος, ενώ ένα μέρος τους θα καλυφθεί με συναδέλφους με υπεργολαβικές σχέσεις εργασίας, με μικρότερο μισθό και συρρικνωμένα εργασιακά δικαιώματα».

Πιο κάτω επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν «από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες καμιά αντίσταση. Αυτός είναι ο ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού. (...) Πρέπει οι συνάδελφοι να απορρίψουν τους εκβιασμούς και τα επιχειρήματα της εταιρείας. Τώρα, πρέπει να γίνουν περιφερειακές συνελεύσεις, να συζητήσουμε, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να μείνουν οι απολύσεις στα χαρτιά. Κανείς συνάδελφος να μην υποκύψει στο φόβο της απόλυσης. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει εκβιαστικά το δίλημμα "πακέτο" ή τα "νόμιμα"...

Κανείς δεν είναι μόνος του».

Παράλληλα, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό του και να καταδικάσουν και με τη ψήφο τους τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό στις προσεχείς εκλογές του ΠΣΕΕΠ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών (2020-09-11 00:00:00.0)
Θάνατος εργαζόμενου που είχε «ειδοποιηθεί» για «εθελούσια» απόλυση (2020-06-04 00:00:00.0)
Καταγγελία για απαράδεκτες μεθοδεύσεις στο πλαίσιο της «εθελούσιας εξόδου» (2018-07-31 00:00:00.0)
Στρώνει το έδαφος για μαζικές απολύσεις (2011-12-16 00:00:00.0)
Να μην υπογράψει κανείς ατομική σύμβαση (2011-07-06 00:00:00.0)
Απολύσεις - λίπασμα στην κερδοφορία (2009-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ