Σάββατο 5 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε πολιτικές αποφάσεις και «έλλειψη προετοιμασίας» αναγάγει τις αιτίες της κρίσης

Προσπερνώντας την πραγματική αιτία των δυσμενών εξελίξεων στην κυπριακή οικονομία, που είναι η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης στην Κύπρο, το πόρισμα της σχετικής Ερευνητικής Επιτροπής που έχει συσταθεί, αφενός εστιάζει στο μείγμα διαχείρισης που ακολουθήθηκε, επιχειρώντας να ρίξει την κύρια ευθύνη για τις οικονομικές εξελίξεις στις πολιτικές αποφάσεις του πρώην πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και αφετέρου αναγάγει τις αρνητικές εξελίξεις μετά την κυβερνητική αλλαγή στην «έλλειψη προετοιμασίας» του Ν. Αναστασιάδη.

Το πόρισμα αναμένεται να δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, από τον πρόεδρο της Επιτροπής και πρώην πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Γιώργο Πική, ωστόσο σύμφωνα με διαρροές που έγιναν χτες στα κυπριακά ΜΜΕ φέρεται να υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία οφείλονται «στην εμμονή του κ. Χριστόφια να χαράζει πολιτική και να παίρνει αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις παραινέσεις και συμβουλές των ειδημόνων». Παράλληλα στο πόρισμα υποστηρίζεται ότι ο Δ. Χριστόφιας ήταν αυτός που «καθόριζε την οικονομική πολιτική του κράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής του στα δημοσιονομικά της χώρας και σε κάθε πτυχή της οικονομίας», ενώ ευθύνες αποδίδονται και στο Υπουργικό Συμβούλιο, για το οποίο υποστηρίζεται ότι ήταν ένα σώμα στην ουσία ανύπαρκτο.

Στο σημερινό πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος αποδέχθηκε τις αποφάσεις του Eurogroup που οδήγησαν στο «κούρεμα» των καταθέσεων, καταλογίζεται ευθύνη, επειδή προσήλθε στις συνεδριάσεις του Eurogroup «απροετοίμαστος σε ό,τι αφορά το κούρεμα καταθέσεων». Ευθύνες καταλογίζονται και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκο Δημητριάδη, για την παροχή ρευστότητας στη «Λαϊκή» ύψους 9 δισ. ευρώ, που όπως υποστηρίζεται εξαιτίας της η Κύπρος βρέθηκε εγκλωβισμένη.

Σύμφωνα με το πόρισμα «η ασύμμετρη αύξηση των δαπανών σε συσχετισμό προς τα έσοδα του κράτους, ήταν ο βασικός λόγος της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας», ενώ καταγράφονται επίσης πολιτικές ευθύνες στα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και στους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου και όπως αναφέρεται «μπορεί ακόμα να λεχθεί ότι υπήρχαν ενδεχομένως και αλλότρια κίνητρα χωρών της Ευρωζώνης να προσελκύσουν προς ίδιο όφελος καταθέσεις μη Κυπρίων στις κυπριακές τράπεζες».

Η οικονομική κρίση στην Κύπρο αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς πίεσης των ιμπεριαλιστικών κέντρων τόσο όσον αφορά το Κυπριακό, αλλά και στο θέμα της εκμετάλλευσης και υποθήκευσης των υδρογονανθράκων, καθώς με το πρόσχημα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ασκούνται εντονότεροι εκβιασμοί και δρομολογούνται πιο αποφασιστικά οι σχετικές μεθοδεύσεις, σε άμεση συνάρτηση με το ρόλο που προορίζεται να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ