Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απεργούν την Τρίτη οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Τρίτη 15 Οκτώβρη οι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής εκπαίδευσης με κύριο αίτημα την απόσυρση της κυβερνητικής εγκυκλίου για μεταφορά της εποπτείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Εργασίας. Οι εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, πορεία στη Βουλή και συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Θυμίζουμε ότι η επίμαχη εγκύκλιος (Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013), του υπουργείου Παιδείας, θα έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να μην έχει καμία ευθύνη και δικαιοδοσία για την εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθείται στα ιδιωτικά σχολεία, θα πάψουν να υπάρχουν και οι παραμικροί περιορισμοί που είχαν οι σχολάρχες μέχρι τώρα, όπως το να διδάσκουν το ίδιο αναλυτικό πρόγραμμα, τα ίδια βιβλία, με τα δημόσια σχολεία. Το τι θα διδάσκεται ο κάθε μαθητής, θα εξαρτάται από τον κάθε επιχειρηματία, ανάλογα με τους μαθητές - πελάτες που αυτός θα έχει. Επιπλέον, η εφαρμογή της εγκυκλίου καταργεί ουσιαστικά το Ν. 682/77 για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, καταφέρει νέο συντριπτικό χτύπημα στους μισθούς, κατάργηση ουσιαστικά της αποζημίωσης, των δώρων και της προϋπηρεσίας τους. Παράλληλα, θα ανάψει το πράσινο φως για ακόμα μεγαλύτερη τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, με την περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων και την αδυναμία του όποιου ελέγχου υπήρχε από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τα υπηρεσιακά συμβούλια, που εξέταζαν την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης εκ μέρους των σχολαρχών.

Η ΟΙΕΛΕ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της εγκυρότητας της εγκυκλίου και κατά της εφαρμογής της μέχρι να οριστεί δικάσιμος και πέτυχε το προσωρινό «πάγωμα» εφαρμογής της.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να σημειώσουμε ότι την απόσυρση της εγκυκλίου ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας. Στο κείμενο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι προσφέρεται «για ακόμα μια φορά "γη και ύδωρ" στους σχολάρχες - μεγαλοεπιχειρηματίες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία, οι εργοδότες προβαίνουν ήδη σε απολύσεις εκπαιδευτικών, πριν καν γίνει η οριστική εκδίκαση από το ΣτΕ. Ικανοποιείται μια πάγια επιδίωξή τους, προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Υλοποιείται με αυτόν τον τρόπο στο ακέραιο η πολιτική της ΕΕ, που έχει σαν στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών και τη βίαιη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, με εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς φθηνούς και χωρίς δικαιώματα, με μαθητές ημιμαθείς και με σκυμμένο το κεφάλι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ