Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Νίκος Χουρμουζιάδης

Χαράματα στις 18 Οκτώβρη, μέρα της κηδείας του κατά δύο χρόνια μικρότερου αδελφού του, Γιώργου Χουρμουζιάδη, «έφυγε» χτυπημένος από τον καρκίνο ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, καθηγητής Θεατρολογίας, αναγνωρισμένος διεθνώς ως ο σημαντικότερος Ελληνας μελετητής του Ευριπίδη, γνωστός σκηνοθέτης, συγγραφέας και μεταφραστής Νίκος Χουρμουζιάδης. Σύμφωνα με επιθυμία του η σορός του θα αποτεφρωθεί.

Ο Ν. Χουρμουζιάδης γεννήθηκε το 1930, στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις σπουδές του, με ειδίκευση στο αρχαίο ελληνικό δράμα, στο «University College» του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στο Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στις ΗΠΑ. Ανακηρύχθηκε «διδάκτωρ» του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1963. Επέστρεψε στην Ελλάδα και δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1971 έως το 1988, οπότε παραιτήθηκε, διετέλεσε καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Από το 1990 έως το 1999 δίδαξε στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του ΔΣ και της καλλιτεχνικής επιτροπής, και από το Γενάρη του 1984 έως τον Οκτώβρη του 1985 διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.

Υπήρξε καθοριστικός «στυλοβάτης» του σημαντικότατου θιάσου της Θεσσαλονίκης Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», όπου σκηνοθέτησε έργα μεγάλων συγγραφέων του διεθνούς ρεπερτορίου, Μπρεχτ, Σαίξπηρ, Τσέχοφ, Μπέκετ κ.ά. αλλά και Ευριπίδη, ενώ αρκετά έργα του αρχαίου δράματος σκηνοθέτησε μέχρι και το 2000 στο ΚΘΒΕ. Αφησε πίσω του σημαντικό συγγραφικό και μεταφραστικό έργο. Στο ενεργητικό του είχε και μεταφράσεις αρκετών ξένων σύγχρονων θεατρικών έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ