Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
7η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ» ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
«Οπλο» για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης

Από τη συζήτηση που έγινε την Κυριακή
Από τη συζήτηση που έγινε την Κυριακή
Ο αναντικατάστατος ρόλος της Τέχνης και γενικότερα της πολιτιστικής καλλιέργειας στον «εξανθρωπισμό» του ανθρώπου δεν θα μπορούσε παρά να συνιστά ένα από τα βασικά «όπλα» στη χειραφέτηση της εργατικής τάξης από τα ταξικά δεσμά της ιδεολογικής χειραγώγησης.

Αυτό το γενικό συμπέρασμα από την πείρα της ταξικής πάλης συγκεκριμενοποιήθηκε ως προς τους άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους που πρέπει να θέσει σε αυτή την κατεύθυνση το ταξικό εργατικό κίνημα κατά τη συζήτηση με θέμα «Τέχνη και εργατική τάξη - Η πολιτιστική μορφωτική δραστηριότητα των συνδικάτων συστατικό στοιχείο της ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος» στην προχτεσινή, τελευταία μέρα της 7ης εικαστικής έκθεσης «Ανθρωποι, Χρώμα + Σίδερο», μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Κύριοι ομιλητές ήταν η Εύα Μελά, από την Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», που συνδιοργανώνει την έκθεση με τα συνδικάτα της Ζώνης, και ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο συντονιστής της και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ακης Αντωνίου, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «βασικός στόχος είναι να γενικευτεί αυτή η δουλειά σε όλα τα σωματεία, καταρχήν της βιομηχανίας, και ακόμα παραπέρα, στα συνδικάτα των υπόλοιπων κλάδων, τους λαϊκούς φορείς στις γειτονιές, των καλλιτεχνών».

Η Εύα Μελά σημείωσε ότι «η απελευθέρωση της Τέχνης δεν μπορεί παρά να συμπορεύεται με τον αγώνα της εργατικής τάξης για την απελευθέρωσή της». «Ο στόχος πρέπει να είναι η ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία στην παραγωγή της. Να μπορεί ο καθένας, από διαφορετική σκοπιά και από διαφορετικούς λόγους, να δημιουργεί. Να μπορεί να επιλέξει το καλό, προοδευτικό έργο. Και μέσα από αυτή την όσμωση να δημιουργηθεί ένα πλατύ μορφωτικό, πολιτιστικό κίνημα που θα είναι μέρος του ταξικού κινήματος στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία».

Ο Ν. Ξουράφης απάντησε σαφέστατα «ναι» στο αν μπορούν τα συνδικάτα να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και μέσα από την πολιτιστική, μορφωτική δραστηριότητα. «Τα σωματεία μπορούν να συμβάλουν στη μόρφωση των εργαζομένων κάνοντας γνωστή την ιστορία του εργατικού κινήματος, την ιστορία του ίδιου του συνδικάτου, φέρνοντας τους εργαζόμενους κοντά με τη λογοτεχνία και το πολιτικό βιβλίο. Διοργάνωση εκδηλώσεων όπως συναυλίες, θεατρικά μέσα στους τόπους δουλειάς. Ανάδειξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων όπως είναι το ποδόσφαιρο. Ιδιαίτερα για τη νεολαία έχει μεγάλη σημασία η οργάνωση εκδηλώσεων κατά των ναρκωτικών. Η ανάδειξη του τρόπου διασκέδασης με βάση τις αξίες της εργατικής τάξης. Αξίες που έχουν να κάνουν με τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη για τους ανέργους, όπως έγινε με τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών. Αλληλεγγύη όπως αυτή που εκδηλώνεται στους εργάτες της Ζώνης με την Εικαστική Εκθεση. Ολα αυτά είναι που θα βοηθήσουν με πρώτο και κύριο την οργάνωση στους τόπους δουλειάς, να μαζικοποιηθούν τα σωματεία, να γίνουν το αποκούμπι του κάθε εργαζόμενου και της οικογένειάς του, να γίνουν το δεύτερο σπίτι του», σημείωσε.

Από τις πολλές παρεμβάσεις που ακολούθησαν ξεχωρίζει αυτή του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το νόημα της έκθεσης συνδέεται και με τον αγώνα των εργατών «να αποφύγω το δρόμο που με σπρώχνουν για να με μετατρέψουν σε ζώο». «Γιατί όταν δεν έχεις ρεύμα, νερό, δεν έχεις να δώσεις γάλα στο παιδί σου, δέχεσαι να πας να δουλέψεις για είκοσι ευρώ. Σιγά σιγά πείθεις τον εαυτό του, τον ενοχοποιείς, ότι κακώς έστελνες τα παιδιά σου να μάθουν μπαλέτο και πιάνο. Αν δεν έχεις τέτοια δράση, λοιπόν, να κρατήσεις όρθιο τον εργαζόμενο, να έχει μερίδιο στη ζωή, τότε το παιχνίδι της υπεράσπισης των κατακτήσεων το έχεις χάσει».

Ακολούθησε συναυλία με το Στέφανο Ψαραδάκο και αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από την Ομάδα Νέων Μουσικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ