Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Ανεβαίνει και πάλι το πολιτικό θερμόμετρο

ΤΥΝΙΔΑ.-

Νέες διαδηλώσεις προετοιμάζουν το αντιπολιτευόμενο «Μέτωπο Σωτηρίας» (κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικές οργανώσεις) μετά τους ελιγμούς της κυβέρνησης υπό το μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» σχετικά με το χρόνο παραίτησής της ενώ ήδη καταγράφεται ένταση με ενδεικτική την πυρπόληση των γραφείων του «Ενάχντα» στο Κεφ, από διαδηλωτές. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, και υπό την πίεση ογκώδους διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Αλί Λαραγιέντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεσμεύεται» για την πρόθεσή της να παραιτηθεί «αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκπόνηση του συντάγματος και αυτό εγκριθεί».

Η «υποσημείωση» αυτή, κατά το «Ενάχντα», δεν αλλάζει τίποτε ως προς τη συμφωνία - πλαίσιο στην οποία κατέληξαν με τη διαμεσολάβηση επί πολλές βδομάδες της Γενικής Συνομοσπονδίας Τυνήσιων Εργατών κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προκειμένου να αποσοβηθεί περαιτέρω κλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης. Αντίθετα, κατά την αντιπολίτευση, το «Ενάχντα» δε σέβεται τη συμφωνία γι' αυτό και ετοιμάζονται νέες διαδηλώσεις, ενώ αναβλήθηκε η έναρξη του «εθνικού διαλόγου», που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Η συμφωνία, όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί από τη Γενική Συνομοσπονδία Τυνήσιων Εργατών στα ΜΜΕ, προβλέπει διαπραγματεύσεις τριών βδομάδων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την επίτευξη συμφωνίας επί ενός υπηρεσιακού κυβερνητικού σχήματος τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Επίσης, προβλέπει ολοκλήρωση του σχεδίου συντάγματος εντός τεσσάρων βδομάδων και ψήφισή του καταρχήν από το κοινοβούλιο, εκπόνηση νέου εκλογικού νόμου και ορισμό ημερομηνίας νέων εκλογών μέσα σε τέσσερις βδομάδες. Με βάση την αρχική μορφή συμφωνίας που παρουσιάστηκε η κυβέρνηση υπό το «Ενάχντα» θα έπρεπε να παραιτηθεί αμέσως μετά την κατάληξη του υπηρεσιακού κυβερνητικού σχήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ