Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μεγάλες διαδηλώσεις για την Παιδεία

Από χτεσινή συγκέντρωση στη Μαδρίτη
Από χτεσινή συγκέντρωση στη Μαδρίτη
Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι συμμετείχαν στις χτεσινές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της γενικής απεργίας για την Παιδεία, που κλιμάκωσε ένα τριήμερο κινητοποιήσεων με αποχές και καταλήψεις, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση του Μ. Ραχόι. Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας και σχολεία και πανεπιστήμια έμειναν κλειστά. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις κάνουν λόγο για συμμετοχή που έφτασε στο 90%.

Οι διαδηλώσεις έβαλαν στο στόχαστρο τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου στην εκπαίδευση της συντηρητικής κυβέρνησης που οδηγεί σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, αύξηση των μαθητών στην τάξη, απολύσεις εκπαιδευτικών, περικοπή υποτροφιών για νέους από φτωχές οικογένειες, ακόμα και για την εγγραφή στα λεγόμενα δημόσια πανεπιστήμια, που δεν είναι δωρεάν, όπως και περικοπές στα επιδόματα για αγορά βιβλίων που επίσης δεν είναι δωρεάν. Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προχωράνε σε όλες τις χώρες της ΕΕ για την αξιολόγηση μέσω χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, και αλλαγές στο περιεχόμενο των διδακτικών αντικειμένων με υποβάθμιση των κοινωνικών επιστημών.

Το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις στις οποίες πήρε ενεργά μέρος, αλλά κάλεσε σε μεγαλύτερο συντονισμό σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση όλων των εργαζομένων ώστε η πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία να ενταχθεί στο πλαίσιο ριζικών αλλαγών σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ