Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Επανεκλογή Προέδρου

NTOYΣΑΜΠΕ.--

Ο Ιμομάλι Ραχμόν επανεξελέγη για τέταρτη φορά στο αξίωμα του προέδρου του Τατζικιστάν στις εκλογές της Τετάρτης, με το 83,6% των ψήφων, όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, ο Ι. Ραχμόν συγκέντρωσε 3,23 εκατομμύρια ψήφους, ξεπερνώντας το δικό του ρεκόρ, στις προηγούμενες εκλογές του 2006, όπου είχε συγκεντρώσει το 79,3% των ψήφων. Πλην του Ι. Ραχμόν, υποψήφιο του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, στις εκλογές συμμετείχαν ο Αλίμ Μπαμπάγιεφ, από το Οικονομικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, ο Ταλιμπέκ Μπουχαρίγεφ, του Αγροτικού Κόμματος, ο Αμπντουχαλίμ Γκαφάροφ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Σαϊνγκαφάρ Ισμάνοφ, του Δημοκρατικού Κόμματος και ο Ισμαήλ Ταλμπάκοφ, του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σημείωναν ότι «δεν υπήρξε φανερή προεκλογική διαδικασία από την πλευρά των άλλων υποψηφίων πέραν του προέδρου» και υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία των εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το Τατζικιστάν, ως σοσιαλιστική δημοκρατία της ΕΣΣΔ είχε κάνει τεράστια βήματα, όχι μόνον στην ανάπτυξη των οικονομικών υποδομών του (υδροηλεκτρικά φράγματα, εξορυκτική βιομηχανία, μηχανοκατασκευές, κλωστοϋφαντουργία κ.ά.), στην εργασία και σιγουριά για το μέλλον, αλλά και στον τομέα της μόρφωσης και του πολιτισμού. Ωστόσο, σήμερα το Τατζικιστάν αποτελεί μία από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας, με μεγάλη μετανάστευση και μεγάλα ποσοστά παιδικής εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ