Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σκληρές διαπραγματεύσεις εν εξελίξει

Από τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη
Από τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη
ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε πιο συγκεκριμένη βάση φαίνεται ότι έχουν εισέλθει οι συζητήσεις ανάμεσα στην «ομάδα των έξι» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία) και την Τεχεράνη ως προς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτό τουλάχιστον άφησαν να εννοηθεί τόσο ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί, ο οποίος ηγείται της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, όσο και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, που έθιξαν το ενδεχόμενο συζήτησης μιας συμφωνίας ορισμένων πρώτων βημάτων με εκατέρωθεν υποχωρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αραγκτσί δήλωνε στην ιρανική τηλεόραση ότι οι συνομιλητές του «αποδέχτηκαν το ιρανικό πλαίσιο διαλόγου», το οποίο έθετε επί τάπητος την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων από την ιρανική ηγεσία που θα απαντούν σε ορισμένα πρώτα ερωτήματα της «ομάδας των έξι» με αντάλλαγμα τη «χαλάρωση κάποιων κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν. Για εξέταση του ενδεχομένου να «αποφασιστεί η στοχευμένη και περιορισμένη ελάφρυνση ορισμένων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα τη λήψη, εκ μέρους του, συγκεκριμένων μέτρων στην κατεύθυνση της αποκάλυψης του πραγματικού χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος» έκανε λόγο και Τζέι Κάρνεϊ. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, η αμερικανική και η ιρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την υφυπουργό Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν και τον ομόλογό της Αμπάς Αραγκτσί αντιστοίχως, είχαν ξεχωριστή συνάντηση, χτες, όπου φέρεται να έγινε «ουσιαστική και σοβαρή συζήτηση».

Αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα ως προς την ιρανική πλευρά, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, είναι να «παγώσει» το Ιράν τον εμπλουτισμό, σε ποσοστό 20%, ουρανίου και να επιβραδύνει τις εργασίες στην πυρηνική εγκατάσταση βαρέος ύδατος στο Αράκ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έσπευσε να εκφράσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση του Ισραήλ στην προοπτική επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας «ανταλλαγής», χαρακτηρίζοντάς την «λάθος ιστορικών διαστάσεων».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, είχε πρόγευμα εργασίας με την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, Κάθριν Αστον, και επρόκειτο, πιθανότατα, να έχει και δεύτερη συνάντηση αργά το βράδυ. Ο Ζαρίφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μπορεί να επιτευχθεί κάποιου είδους προπαρασκευαστική συμφωνία». Εκπρόσωπος της Αστον χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «ιδιαίτερα πολύπλοκες και δύσκολες», εκτιμώντας ότι έχουν «εισέλθει σε κρίσιμη φάση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια και ισραηλινά σχέδια για επίθεση στο Ιράν (2019-09-05 00:00:00.0)
Συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα και ατζέντα διαπραγματεύσεων (2014-02-21 00:00:00.0)
Επανέναρξη συνομιλιών (2014-02-19 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το παζάρι στη Γενεύη (2013-11-23 00:00:00.0)
Σκληρό «παζάρι» για το «σχέδιο απόφασης» (2013-11-22 00:00:00.0)
Προετοιμασία συνάντησης (2013-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ