Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 6 - ΙΡΑΝ
Επανέναρξη συνομιλιών

ΒΙΕΝΝΗ.--

Ξανάρχισαν χτες στη Βιέννη τα παζάρια των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και ΕΕ ως σύνολο) και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα να αρθούν κάποιες κυρώσεις. Η νέα συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει δύο ή τρεις μέρες και οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ είναι επίσης παρών στη σύνοδο αυτή. «Αυτό είναι το πρώτο βήμα της τελικής φάσης. Γι' αυτό οι προσδοκίες δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο Ζαρίφ μερικές ώρες πριν αρχίσουν οι συνομιλίες.

Σε μια τελική συμφωνία, οι δυτικές κυβερνήσεις θέλουν να προσδιοριστεί το επιτρεπτό εύρος ενός ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και να αρθούν οι ανησυχίες τους ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Βέβαια, αυτό αποτελεί υποκρισία τη στιγμή που επιλεκτικά εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση το Ισραήλ που δε δέχεται καν να υπογράψει τη συμφωνία μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και δε δίνει καμία εικόνα για το δικό του πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση του Ιράν, που κάνει το δικό της παιχνίδι στην προσπάθεια αναβάθμισης της θέσης της αστικής τάξης της χώρας, δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό της τη δημιουργία πυρηνικών όπλων, θέλει να ολοκληρωθεί η άρση των οδυνηρών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ουάσιγκτον, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Εθνη με το πρόσχημα της «πυρηνικής απειλής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ