Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Γαλλικές πιέσεις

ΠΑΡΙΣΙ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πιέσεις στη Ρωσία, ώστε να πείσει την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ να συμβάλει πιο εποικοδομητικά στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία (γνωστή ως «Γενεύη ΙΙ»), άσκησε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λωράν Φαμπιούς, λοιδωρώντας την ίδια στιγμή το Σύρο ηγέτη ότι, εξαιτίας της πολιτικής του, «έχει μαρτυρήσει η Συρία».

Ο Φαμπιούς μάλιστα επέρριψε όλες τις ευθύνες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι «οι απεσταλμένοι του καθεστώτος του σαμποτάρισαν την υπόθεση». Επιπλέον, κατηγόρησε τη Μόσχα για τις συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων στο συριακό στρατό αλλά και τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, για συμμετοχή στις μάχες στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Σε επόμενο σημείο, ισχυρίστηκε, ότι οι δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «δε θα κάνουν παγκόσμιο πόλεμο στη Συρία» και ότι θα πρέπει να υποστηριχτούν «μετριοπαθείς, υπεύθυνες απόψεις» από την πλευρά της συριακής αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, νέες πληροφορίες βλέπουν το φως σχετικά με τους ξένους μισθοφόρους που συμπαρατάσσονται με το πλευρό των ισλαμιστών εξτρεμιστών που πολεμούν την κυβέρνηση Ασαντ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Opinion» του ιδιωτικού αλβανόφωνου τηλεοπτικού σταθμού KLAN, πάνω από 300 Αλβανοί «εθελοντές», οι περισσότεροι από το Κοσσυφοπέδιο, έχουν μεταβεί στη Συρία πολεμώντας στο πλευρό ισλαμιστών. Εμφανίζονται δε στο ρεπορτάζ να μιλούν για πόλεμο στο όνομα του Ισλάμ και να εξυμνούν τον Μπιν Λάντεν...

Τέλος, χτες εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ κάλεσε τη Συρία να προχωρήσει στην «ταχεία απελευθέρωση» 56 εφήβων, ηλικίας από 15 έως 18 ετών, που ήταν μεταξύ των εκατοντάδων αμάχων κατοίκων της πόλης που απομακρύνθηκαν την περασμένη βδομάδα από την πόλη Χομς υπό την επίβλεψη αξιωματούχων του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ