Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Στρατός» έως το 2015 οι πρώην ΟΥΤΣΕΚΑδες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τα σχέδια για τη μετεξέλιξη των λεγόμενων «Δυνάμεων Ασφαλείας», που συγκροτήθηκαν από τους Αλβανούς πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ, σε «στρατό» του Κοσσυφοπεδίου ως το τέλος του 2015 αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας, κατά την κορύφωση των εκδηλώσεων για την έκτη επέτειο από την κήρυξη της μονομερούς «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου στις 17/2/2008, ο πρωθυπουργούς των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι.

Ο Θάτσι ανήγγειλε έτσι ότι η προχτεσινή ήταν η «τελευταία παρέλαση των Δυνάμεων Ασφαλείας», επειδή τον επόμενο χρόνο θα εξελιχτεί σε «Ενοπλες Δυνάμεις Κοσσόβου», που θα αναλάβει, όπως είπε, «την πλήρη ευθύνη στον τομέα της ασφάλειας, κάτι που προϋποθέτει ετοιμότητα και ικανότητα να διαφυλάττουν και την εδαφική ακεραιότητα».

Η Πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, εκτίμησε από την πλευρά της ότι «η εποχή της έχθρας στα Βαλκάνια είναι παρελθόν» και ότι «τώρα» ήρθε ο καιρός «για ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές δομές».

Στο Βελιγράδι δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τις επετειακές εκδηλώσεις «ανεξαρτησίας» στο Κοσσυφοπέδιο, με τον αρμόδιο υπουργό, Αλεξάνταρ Βούλιν, να απευθύνει έκκληση στους Σέρβους της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα να συμμετάσχουν μαζικά στις επαναληπτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής (23ης Φλεβάρη), ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία συγκρότησης της «Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου». Ισχυρίστηκε ότι η σερβική κυβέρνηση «υλοποίησε ό,τι υποσχέθηκε σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, μη θέτοντας ουδέποτε σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ