Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΔΟΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Τέσσερις νεκροί σε αστυνομική «επιχείρηση»

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Τέσσερις νεκροί και 57 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επιχείρησης, με την οποία οι ταϊλανδέζικες δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν χτες να «ανακαταλάβουν» τα σημεία που είχαν καταλάβει εδώ και μέρες οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.

Στην «επιχείρηση» συμμετέχουν 15.000 άνδρες και εντάσσεται στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην οποία η κυβέρνηση έχει εντάξει την πρωτεύουσα και τα περίχωρά της από τα τέλη του Δεκέμβρη. Η αστυνομία συνέλαβε ακόμα 144 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και δύο στελέχη τους.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το Νοέμβρη με πρωταγωνίστρια την αντιπολίτευση και κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης της Γινγκλάγκ Σιναουάτρα που θεωρεί ότι είναι υποχείριο του πρώην πρωθυπουργού Θακσί (αυ

τοεξόριστος πλέον στο εξωτερικό μετά από κατηγορίες για διαφθορά). Η ενδοαστική αντιπαράθεση προκάλεσε προβλήματα και στις βουλευτικές εκλογές της 2ας Φλεβάρη, καθώς η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε σε πολλά εκλογικά τμήματα μετά από παρεμβάσεις διαδηλωτών.

Η Σιναουάτρα αντλεί τα υψηλά της ποσοστά κύρια από τον αγροτικό πληθυσμό, με τον οποίο ωστόσο η σχέση της φαίνεται να εμφανίζει «τριγμούς». Το τελευταίο 10ήμερο διαδήλωσαν στην Μπανγκόκ ρυζοπαραγωγοί από την επαρχία, ζητώντας τα λεφτά που τους χρωστά η κυβέρνηση για τη σοδειά προηγούμενων μηνών κι ενώ ήδη αναφέρθηκαν δύο αυτοκτονίες αγροτών «πνιγμένων» στα χρέη. Πάντως, η Εθνική Επιτροπή κατά της διαφθοράς κατηγόρησε την Σιναουάτρα ότι δε χειρίστηκε σωστά τις επιδοτήσεις των ρυζοπαραγωγών, παρά τις επισημάνσεις ειδικών που έλεγαν ότι το σχέδιό της ήταν δαπανηρό και επιρρεπές στη διαφθορά. Η Επιτροπή έχει καλέσει σε επίσημη ακρόαση την Σιναουάτρα στις 27 Φλεβάρη ενώ, αν υποβάλει σχετικό αίτημα στη Γερουσία, η Σιναουάτρα θα παυθεί αυτομάτως από τα καθήκοντά της καθώς θα εκκρεμεί δίκη από τη Γερουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ