Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
«Νεκρή» η εκεχειρία μετά τις νέες μάχες στη Μαλακάλ

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Χαριστική βολή στη συμφωνία εκεχειρίας που είχε επιβληθεί εδώ και λίγες βδομάδες στο Νότιο Σουδάν έδωσαν χτες οι ένοπλες αντικυβερνητικές δυνάμεις του πρώην αντιπροέδρου της χώρας, Ρίεκ Ματσάρ, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση με στόχο την ανακατάληψη της πρωτεύουσας της πετρελαιοφόρας πολιτείας του Ανω Νείλου, Μαλακάλ.

Οι επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της πόλης συνεχίζονταν τουλάχιστον ως αργά χτες το απόγευμα, δημιουργώντας σύγχυση σε σχέση με το ποια πλευρά διατηρούσε τον έλεγχο της επίμαχης περιοχής με μόνον βέβαιο τα νέα κύματα εκατοντάδων ανέστιων προσφύγων.

Ο εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού Φίλιπ Αγκέρ επιβεβαίωσε την επίθεση, χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει ποιος ελέγχει τη Μαλακάλ, επιρρίπτοντας ωστόσο στις «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις την ευθύνη για την παραβίαση της εκεχειρίας. Επιπροσθέτως, ο Ατένι Ουέκ Ατένι, εκπρόσωπος του Νοτιοσουδανού Προέδρου, μιλώντας στο ΒΒC, είπε πως η επίθεση των ενόπλων ξεκίνησε στις 7.50 π.μ., κάνοντας μνεία στον «ιδιαίτερα καλό στρατιωτικό εξοπλισμό τους», που όπως σημείωσε, συμπεριελάμβανε καλάσνικοφ, φορητούς εκτοξευτήρες ρουκετών και χειροβομβίδων (RPG) και αυτόματα πυροβόλα.

Αλλες πηγές, που επικαλείται η σουδανική ηλεκτρονική εφημερίδα «Sudan Tribune», ανέφεραν ότι στις χτεσινές συγκρούσεις συμμετείχαν και αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας της Ουγκάντας που φέρεται να απογειώθηκαν από το διεθνές αεροδρόμιο της Τζούμπα (νοτιοσουδανική πρωτεύουσα), πραγματοποιώντας βομβαρδισμούς σε θέσεις των ένοπλων αντικυβερνητικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ