Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Συγκλίνουν στα αντιλαϊκά μέτρα, συνεχίζουν τα παζάρια

Στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα συνεχιστούν τα παζάρια

Eurokinissi

Στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα συνεχιστούν τα παζάρια
«Δισεκατομμύρια και... μίλια χωρίζουν την Αθήνα και την τρόικα», είναι το ...«ανώνυμο», με πολλούς αποδέκτες, μήνυμα που έστειλε χτες ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group). Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι «μας χωρίζουν μέτρα, όχι μίλια με τους δανειστές», λέγοντας ότι «όποιος έκανε τη δήλωση για τα μίλια, την ώρα που στην Ελλάδα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, να έχει το θάρρος να πει και το όνομά του»...

Τα παραπάνω συνθέτουν το πεδίο των οξυμένων ανταγωνισμών στο πλαίσιο της ΕΕ και της τρόικας, που εκδηλώνονται ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ), όπου αναμένεται να κυριαρχήσουν τα ζητήματα της διάσωσης των τραπεζών της ΕΕ με «ίδια μέσα», δηλαδή με «κούρεμα» ομολογιούχων και καταθέσεων, μέτρο που εξετάζεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2015.

Τα παζάρια θα «τραβήξουν» σε μάκρος, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, η αντιλαϊκή πολιτική θα κλιμακωθεί με νέα μέτρα μέσα στο 2014, προκειμένου να καλυφθούν τα δημοσιονομικά «κενά», αλλά και γιατί αυτό απαιτεί η στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής προκύπτει και από την παρεχόμενη πληροφόρηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, που συναντήθηκε χτες στην Αθήνα δύο φορές με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών που συναποτελούν την τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Συγκεκριμένα:

-- Δημοσιονομικό κενό. Στα επίπεδα του 1,5 - 2 δισ. ευρώ συγκλίνουν οι εκτιμήσεις της τρόικας ως προς το ύψος του δημοσιονομικού «κενού» για το 2014, η κάλυψη του οποίου θα απαιτήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα, στο αντίστοιχο ύψος. Την ίδια ώρα κυβερνητικοί παράγοντες -κι ενώ ως τώρα έκαναν λόγο για «κενό» 500 εκατομμυρίων ευρώ- εμφανίζονται να δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι «έσπασε ο πάγος της μεγάλης διαφοράς».

-- Κρατικός προϋπολογισμός. Κατατίθεται στη Βουλή στις 21 Νοέμβρη χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί τα παζάρια, όπως σχεδιαζόταν αρχικά. Το προσχέδιό του προβλέπει νέες δράσεις ύψους 5 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2013, κυρίως από την ένταση της φοροληστείας σε βάρος του λαού και την παραπέρα περικοπή κοινωνικών δαπανών. Καθώς όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η «διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί και αργότερα», σημειώνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, δηλαδή ενδέχεται να προχωρήσουν σε «διορθωτικές κινήσεις» στη συνέχεια, στην κατεύθυνση της παραπέρα επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων.

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Απόλυτα δεδομένο είναι και το νέο μέτρο της σταδιακής έναρξης των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών. Το ζήτημα συζητήθηκε χτες σε ξεχωριστή συνάντηση με τα κλιμάκια της τρόικας και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος η διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς θα έχει τελειώσει μέχρι 10-15 Δεκέμβρη, προκειμένου να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με ισχύ από 1η Γενάρη 2014. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγιναν προτάσεις για τη «διαδικασία διαμεσολάβησης», σύμφωνα με την οποία δικηγόροι θα αναλάβουν να επιλύσουν εξωδικαστικά διαφορές ανάμεσα σε τράπεζες και δανειολήπτες. Σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές μισθώσεις η τρόικα επιμένει στην πλήρη «απελευθέρωση» και η συγκυβέρνηση στη σταδιακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ