Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κόντρες για τα πλεονάσματα της Γερμανίας

Διαδικασία διερεύνησης των υψηλών πλεονασμάτων της Γερμανίας προωθεί η Κομισιόν, στο πλαίσιο του μηχανισμού «αποτροπής μακροοικονομικών ανισορροπιών» ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης και σε μια εξέλιξη ενδεικτική της όξυνσης των αντιθέσεων στο εσωτερικό της, αλλά και ευρύτερα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ξεπερνά επί σειρά ετών το 6% του παραγόμενου ΑΕΠ, και κατά μέσο όρο στην τελευταία τριετία διαμορφώνεται στο 6,49% του ΑΕΠ. Σε απόλυτα μεγέθη για το 2012 έφτασε στα 185,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ΑΕΠ της Ελλάδας. Ενδεικτικό της εντεινόμενης ανισομετρίας στο πλαίσιο της ΕΕ αποτελεί και το γεγονός ότι στη διετία 2010-2012, το πλεόνασμα της Γερμανίας απογειώθηκε από τα 156 δισ. στα 185,4 δισ. ευρώ, με ποσοστιαία αύξηση περίπου 19%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, και με το σκεπτικό ότι το γερμανικό πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο του 6% (το οποίο θεωρητικά είναι το όριο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας «αποτροπής μακροοικονομικών ανισορροπιών»), η Κομισιόν αναμένεται να εγκαλέσει τη Γερμανία, προκειμένου να προχωρήσει σε μέτρα για την «τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης» (με αυξήσεις μισθών κ.τ.λ.) έτσι ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα του «νότου» και των άλλων χωρών της ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες βασίζονται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», του χρονοδιαγράμματος χάραξης πολιτικής στην ΕΕ. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, το νέο σύστημα εξασφαλίζει «σαφέστερους κανόνες», «καλύτερο συντονισμό» ανάμεσα στα κράτη-μέλη, «τακτική παρακολούθηση και ταχύτερες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις έντονες αντιπαραθέσεις που εκφράστηκαν μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γύρω από την απόφαση μείωσης του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 0,25%, αλλά και στις επικρίσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών εναντίον της Γερμανίας επίσης για τα πλεονάσματά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ