Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»
«Κουρνιαχτός» για τον επιμερισμό του αντιλαϊκού χαρατσιού

Μπόλικος κουρνιαχτός ξεσηκώνεται από τη συγκυβέρνηση και τους βουλευτές των κομμάτων που τη στηρίζουν γύρω από τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», που έρχεται να μονιμοποιήσει το χαράτσι στη λαϊκή στέγη και να το διευρύνει σε κάθε σπιθαμή γης.

Το ζήτημα «εξετάστηκε» και στη χτεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τα κλιμάκια της τρόικας. Απόλυτα δεδομένο είναι το ύψος της φοροεπιδρομής, το οποίο και διαμορφώνεται στα 2,9 δισ. ευρώ το χρόνο. Οι όποιες δευτερεύουσας σημασίας αλλαγές μετακινούν τμήμα του βάρους από το ένα στο άλλο τμήμα του λαϊκού πληθυσμού της χώρας, χωρίς να αλλάζουν την ουσία του μέτρου.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι συζητούμενες αλλαγές είναι «ευπρόσδεκτες» με τις εξής προϋποθέσεις:

-- Πρώτον, να είναι προσαρμοσμένες και να υπηρετούν το «δημοσιονομικό στόχο» για τα 2,9 δισ. ευρώ.

-- Δεύτερον, «να πληρώνουν περισσότεροι, λιγότερα», όπως ισχυρίζονται, το οποίο σημαίνει την επέκταση του σημερινού χαρατσιού και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, όπως σε καλλιεργούμενες και μη γεωργικές εκτάσεις, οικόπεδα, εκτός σχεδίου περιοχές κ.ά.

Από τη «Σκύλλα στη Χάρυβδη» παραπέμπουν, μία προς μία και όλες μαζί, οι δήθεν εναλλακτικές προτάσεις διαφόρων βουλευτών, αφού αφήνουν παντελώς στο απυρόβλητο την ουσία, το μόνιμο χαράτσωμα, δηλαδή, της λαϊκής στέγης και της μικρής ακίνητης περιουσίας. Στη βάση αυτή έγινε χτες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, με τη συμμετοχή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να βρεθεί η κατάλληλη «φόρμουλα» έτσι ώστε να προωθηθεί άμεσα το νομοσχέδιο και να υπερψηφιστεί χωρίς «απώλειες» από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου χτες διέρρεαν ότι οι «αλλαγές» που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών «καλύπτουν» πλήρως τους βουλευτές της ΝΔ. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα μέλη του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε χτες. Εκτός από τις αλλαγές στο ενιαίο φόρο, ζήτησαν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για λογαριασμό της εργοδοσίας, ως «στοχευμένο κίνητρο για την ενίσχυση της απασχόλησης». Πρόκειται για μέτρο το όποιο συγκυβέρνηση και τρόικα έχουν αποφασίσει και δρομολογούν για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ