Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για κινητικότητα στην εκπαίδευση

Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση με τίτλο «Εράσμους +», το οποίο επικαιροποιεί τα υπάρχοντα προγράμματα που κόβουν και ράβουν την Παιδεία στα μέτρα της, εγκρίθηκε χτες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για επταετές πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 14,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υπόσχεται υποστήριξη για σπουδές, εργασία ή εθελοντισμό στο εξωτερικό, νέο πρόγραμμα εγγυήσεων δανείων για όσους θα κάνουν μάστερ σε άλλη χώρα και «συμπράξεις μεταξύ πανεπιστημίων, κολεγίων, σχολείων, επιχειρήσεων και οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Από τον προϋπολογισμό του προγράμματος, ειδικά για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις, η ΕΕ δίνει σχεδόν το ένα τρίτο, δηλαδή 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο του «Εράσμους +» πλασάρονται οι λεγόμενες «Συμμαχίες Γνώσης» και οι «Τομεακές Συμμαχίες Δεξιοτήτων», δηλαδή η συνεργασία μεταξύ ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και επιχειρήσεων, η οποία περιλαμβάνει και διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών στα μέτρα της αγοράς και οι αντίστοιχες συμπράξεις ιδρυμάτων κατάρτισης με επιχειρήσεις. Δίνουν έμφαση στο θέμα της συνδιαμόρφωσης του περιεχομένου των σπουδών με τις επιχειρήσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της λεγόμενης αναντιστοιχίας σπουδών και αναγκών της αγοράς (το λεγόμενο «χάσμα δεξιοτητών»).

Η ΕΕ εμφανίζει το πρόγραμμα σαν μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας, επαναλαμβάνοντας ότι οι σπουδαστές θα «επωφεληθούν» από αυτό, σπέρνοντας αυταπάτες και κρύβοντας ότι πραγματικά ωφελημένο θα είναι, για μια ακόμα φορά, το μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ