Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κινητοποίηση για δωρεάν στέγαση των φοιτητών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Τη στιγμή που συνεχίζονται οι υποκριτικές κορόνες της κυβέρνησης για το μέλλον των φοιτητών και των οικογένειών τους, μόλις το 9% - 10% των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους καλύπτεται από τις υπάρχουσες φοιτητικές εστίες, επιβεβαιώνοντας ότι τα εκρηκτικά προβλήματα στη λειτουργία των πανεπιστημίων και στις σπουδές των φοιτητών τα δημιουργεί η πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της ΕΕ και όχι οι αγώνες των εργαζομένων.

Το δικαίωμα για δωρεάν στέγαση προκάλεσε χτες άλλη μια κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜ Πολυτεχνείο αυτήν τη φορά στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ, φορέας που διαχειρίζεται τις Εστίες), με κύριο αίτημα να μετατραπεί άμεσα σε φοιτητική εστία το ξενοδοχείο «La Mirage», χωρίς καταβολή ενοικίου. Ο εκπρόσωπος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ δήλωσε ότι ο οργανισμός είναι αναρμόδιος, πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στο υπουργείο Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί κινητοποιήσεις με το ίδιο αίτημα στο υπουργείο Παιδείας και στο Δήμο Αθήνας, όπου οι εκπρόσωποί τους ακολούθησαν την ίδια τακτική, πετώντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι 200 φοιτητές στο ΕΚΠΑ έμειναν εκτός εστιών, ενώ στις παλιές Εστίες του ΕΜΠ δεν υπήρχε καν θέρμανση.

Την ίδια ώρα, στα Γιάννενα 31 σπουδαστές της Σχολής Επιστημών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Ηπείρου, πετιούνται έξω από τις Εστίες της Δόμπολης. Αιτία ο νέος κανονισμός λειτουργίας (που ήδη ισχύει σε σχολές του ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα) που βάζει ως κριτήριο για το ποιος δικαιούται Εστία, το πόσα μαθήματα έχει περάσει. Οποιος δεν έχει περάσει το 1/3 των μαθημάτων, δεν έχει δικαίωμα για δωρεάν στέγαση. Στην πραγματικότητα, αυτό καλύπτει τις κρατικές ευθύνες που σε μια πόλη με 3.000 σπουδαστές του ΤΕΙ, προβλέπονται μόνο 240 δωμάτια Εστιών!

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στη ΣΕΥΠ από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν τα μαθήματα ανέδειξαν το πρόβλημα. Μόλις ανακοινώθηκε ότι 31 σπουδαστές καλούνται να αφήσουν το δωμάτιό τους, οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οργάνωσαν κινητοποίηση στον Περιφερειάρχη για να λυθεί άμεσα το θέμα και συγχρόνως να βρεθεί λύση για τους υπόλοιπους 140 που έχουν κάνει αίτηση και δεν τους δέχτηκαν. Και σ' αυτήν την περίπτωση ο ένας αρμόδιος έριχνε το μπαλάκι στον άλλον. Οι Επιτροπές Αγώνα θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες μέρες.

Το ΜΑΣ καλεί φοιτητές και σπουδαστές να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη δωρεάν στέγαση, να παλέψουν ενάντια στη συνολική επίθεση που δέχονται στο δικαίωμά τους σήμερα στη μόρφωση στις σπουδές και αύριο στη δουλειά. Ηδη ο νέος πετσοκομμένος προϋπολογισμός προμηνύει ότι οι δαπάνες για τις ανάγκες φοιτητών/σπουδαστών θα είναι ακόμη λιγότερες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις φοιτητών για το δικαίωμα στη στέγαση (2018-09-13 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των φοιτητικών εστιών (2013-11-30 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για δωρεάν στέγαση των φοιτητών (2013-11-23 00:00:00.0)
Σήμερα στο δρόμο οι σπουδαστές (2013-03-28 00:00:00.0)
Αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα η δωρεάν σίτιση και στέγαση (2012-08-19 00:00:00.0)
Στο κενό η προσπάθεια για επιβολή ενοικίου (1996-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ