Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παρεμβάσεις φοιτητών για το δικαίωμα στη στέγαση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Αθήνας προχώρησαν χτες το πρωί φοιτητές, ύστερα από κάλεσμα των Συλλόγων Οικοτρόφων της Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, της ΦΕΑ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση, κόντρα στη λογική που τους θέλει πελάτες, στήνοντας συμβολικά μία σκηνή στο χώρο έξω από το δημαρχείο, δήλωσαν πως δεν μπορεί η ανάγκη στέγασης χιλιάδων φοιτητών να είναι πανάκριβο εμπόρευμα και η αναζήτηση σπιτιού μαραθώνιος. Είχε προηγηθεί κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, τον φορέα που είναι υπεύθυνος για τις εστίες.

Στις ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφέρεται το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με αφορμή τη χτεσινή κινητοποίηση, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, έχει μετατρέψει σε "ατομική ευθύνη" την αναζήτηση φοιτητικής στέγης με τη μη κατασκευή νέων εστιών, την υποβάθμιση των ήδη υπαρχουσών, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα. Είναι υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, για τη συνέχιση της υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας, την ώρα που χαρίζει εκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις (...).

Η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, υλοποιώντας τις κυβερνητικές εντολές, συνεχίζει την παράδοση της λειτουργίας των εστιών σε εργολάβους και τον αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών από τη δωρεάν στέγαση. Με την επιμονή των φοιτητών δεσμεύτηκαν για την υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές πληρούν τα κριτήρια και δεν χωράνε στις εστίες».

Το ΜΑΣ επισημαίνει και τις ευθύνες των διοικήσεων των ΑΕΙ, που έχουν εγκαταλείψει τις φοιτητικές εστίες, παραδίδοντας τη λειτουργία τους σε εργολάβους και προκρίνουν την επιχειρηματική αξιοποίηση της περιουσίας τους. Τέτοια περίπτωση είναι η πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ για την παραχώρηση του κτιρίου στην οδό Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα σε ιδιώτη, παρά την πάγια απαίτηση των φοιτητών για την κατασκευή εστίας στο συγκεκριμένο κτίριο.

«Από την άλλη, η δημοτική αρχή της Αθήνας δεν δεσμεύεται για την υλοποίηση κάποιων ελάχιστων μέτρων ανακούφισης των φοιτητών, όπως την κατάργηση των δημοτικών τελών και την παραχώρηση δημόσιων χώρων για την ανέγερση εστιών. Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν δεκάδες κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν ως εστίες, δημόσιες και δωρεάν για τους φοιτητές και ταυτόχρονα να δώσουν "ζωή" στο κέντρο της πόλης», αναφέρει το ΜΑΣ που καλεί να συνεχιστεί ο αγώνας, διεκδικώντας από την κυβέρνηση άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος, άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη, άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες και υπενοικίαση ξενοδοχείων για τη στέγαση, ανέγερση νέων εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες, στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ