Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ελλείψεις σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό

Για άλλη μια χρονιά υπολειτουργούν τα ειδικά σχολεία της χώρας, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες ελλείψεις σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Σύμφωνα με στοιχεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), λείπουν βασικές ειδικότητες (φιλόλογοι, μαθηματικοί κ.ά.) στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κινητικά Αναπήρων στην Ηλιούπολη, σχεδόν σε όλα τα σχολεία το μάθημα θα γίνεται λιγότερες ώρες λόγω των κενών, ενώ μεγάλο πρόβλημα διαπιστώνεται και στο ζήτημα της μεταφοράς από και προς τα σχολεία (ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου, Ειδικό Σχολείο Ιλιον κ.ά.).

«Οι αλήθειες που βρήκαμε μπροστά μας ήταν: Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό που εναλλάσσεται κάθε χρόνο. Το επιστημονικό προσωπικό που υποτίθεται ότι χρειάζεται να είναι έγκαιρα στη θέση του, ώστε να ετοιμάσει το εξατομικευμένο πλάνο και τους στόχους για κάθε παιδί - όπως η επιστήμη επιτάσσει - φτάνει το Νοέμβρη, το Δεκέμβρη, ακόμα και το Φλεβάρη. Ούτε να γνωριστούν δεν προλαβαίνουν με τα παιδιά μας, πόσο μάλλον να δουλέψουν πάνω σε συγκεκριμένους στόχους. Ο,τι δουλειά γίνεται, γίνεται με το φιλότιμο και την υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού. Υλικοτεχνική υποδομή ελλιπής έως και επικίνδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις. Ανυπαρξία επιστημονικών αναλυτικών προγραμμάτων, χωρίς συστηματική παρέμβαση με βάση την κατηγορία και το πρόβλημα του κάθε παιδιού, με αποτέλεσμα να χρυσοπληρώνουμε, όσοι μπορούμε ακόμα, τις ειδικές παιδαγωγικές υπηρεσίες στα απογευματινά ιδιωτικά κέντρα. Ελάχιστα δημόσια ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Στοιχεία του υπουργείου Παιδείας μαρτυρούν πως τη σχολική χρονιά 2015/2016 μόλις 10.000 παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες παρακολουθούν κάποια βαθμίδα της Ειδικής Αγωγής, ενώ αυτά που έχουν ανάγκη είναι πάνω από 200.000 παιδιά, με βάση τα επιστημονικά στάνταρ, αυτήν τη στιγμή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Και διεκδικεί μεταξύ άλλων: Να ανοίξουν τώρα όλα τα ειδικά σχολεία, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό, με βάση τις ανάγκες. Να διοριστούν τώρα όλοι οι απαραίτητοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και συνοδοί για την παράλληλη στήριξη. Καμία πληρωμή από τους γονείς για παράλληλη στήριξη και συνοδεία, Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση. Αμεση καταβολή των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ στις οικογένειες των ΑμεΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ