Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητικότητα από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία

Ασκήσεις ετοιμότητας του Ευρωστρατού και πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ

Ολοκληρώθηκε χτες η ετήσια στρατιωτική άσκηση της ΕΕ με την επωνυμία «MILEX-13», που οργανώθηκε από την «Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εξωτερικής Δράσης» (EEAS), με την Ελλάδα να έχει αναλάβει για φέτος τη διοίκηση του Επιχειρησιακού Στρατηγείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η συγκεκριμένη άσκηση, παρότι διεξάγεται χωρίς την ανάπτυξη στρατευμάτων, αποτυπώνει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ να διατηρεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα στρατηγεία της, καθώς και τα στρατεύματα των κρατών - μελών της προκειμένου να μπορούν να επέμβουν, ανά πάσα στιγμή, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το σενάριο της άσκησης, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «βασίζεται σε διαχείριση κρίσης σε μια φανταστική περιοχή και περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός Σχηματισμού Μάχης (Battlegroup), κατόπιν εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον».

Στην άσκηση, που ξεκίνησε στις 11 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή όλων των κρατών - μελών, οι στρατιωτικές δυνάμεις συντονίζουν από τις έδρες τους τις «εικονικές επιχειρήσεις» και επικεντρώνονται στην «παράλληλη δράση του επιχειρησιακού στρατηγείου (OHQ), το οποίο είναι εγκατεστημένο στις Βρυξέλλες, του Επιχειρησιακού Κέντρου (OPCENT) του Στρατιωτικού Επιτελείου (EUMS) και του τακτικού στρατηγείου (FHQ) που αναπτύχθηκε στο Mont-Valerien της Γαλλίας».

Χτες, εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Πατρίκ Ρουσιέρ, πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν τους σχεδιασμούς των στρατιωτικών επιτελείων της ΕΕ, ενόψει και της ελληνικής προεδρίας.

Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ

Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, το οποίο προβλέπει κοινές ασκήσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών για το 2014, υπέγραψε το ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει κοινές ασκήσεις του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού των δύο χωρών «σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου» καθώς και την πραγματοποίηση «ασκήσεων της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης». Τα σχετικά πρωτόκολλα υπογράφτηκαν από τους επιτελείς των ελληνικών και των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΓΕΕΘΑ στο Ισραήλ το διάστημα 18 - 20 Νοέμβρη. Τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα αποτελούν εξειδίκευση των συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για ενίσχυση της μεταξύ τους στρατιωτικής συνεργασίας και σηματοδοτούν τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναλαμβάνουν επικίνδυνους ρόλους για την αναβάθμιση των στρατιωτικών ικανοτήτων της ΕΕ (2021-06-18 00:00:00.0)
Στη Λάρισα εκατοντάδες μισθοφόροι για «εκπαίδευση» πριν από την επέμβαση (2014-01-25 00:00:00.0)
Στη Λάρισα εκατοντάδες μισθοφόροι για «εκπαίδευση» πριν από την επέμβαση (2014-01-25 00:00:00.0)
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη βολή του «S-300» (2013-12-14 00:00:00.0)
Ασκηση ΝΑΤΟικής πολεμικής ετοιμότητας (2008-05-15 00:00:00.0)
Παραβιάσεις και κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο (2000-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ