Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ
Απεργία και συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απευθύνει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Μέχρι την επόμενη Τρίτη, 3 Δεκέμβρη, παρατείνονται οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, με τις οποίες αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για τον ΕΟΠΥΥ και μεταξύ άλλων προβλέπουν κινητικότητα - διαθεσιμότητα, αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Οργανισμού, ενδεχομένως και απολύσεις. Οι απεργίες των γιατρών ξεκίνησαν από χτες. Σήμερα και αύριο θα κάνουν επαναλαμβανόμενες 24ωρες οι υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ. Σήμερα, στις 11 π.μ., θα γίνει κοινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Στις 29 Νοέμβρη απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η απεργία γίνεται για το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην περιφέρεια και την ίδια μέρα θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαθεσιμότητες ξεκίνησαν από τους οδηγούς των ασθενοφόρων στα νοσοκομεία της επαρχίας.

Για χτες ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Υγείας με την Ομοσπονδία γιατρών - οδοντιάτρων ΕΟΠΥΥ. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας ανακοίνωσε την ακύρωσή της, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει στις απολύσεις, «έστω και αν προσπαθεί να διατυπώσει παραπλανητικά τις απολύσεις σαν οκτάμηνη διαθεσιμότητα».

Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις γιατρών και εργαζομένων, ο υπουργός Υγείας δήλωσε χτες ότι «δεν έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο» καλώντας τους γιατρούς να επιστρέψουν στην εργασία τους. Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, γιατροί και εργαζόμενοι έκαναν συμβολική κατάληψη στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στην πλατεία Θεάτρου. Στη διάρκεια των απεργιών τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται από το προσωπικό ασφαλείας.

Κάλεσμα απευθύνει το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα σε γιατρούς και εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργίες αυτής της βδομάδας, να παλέψουν μαζί με το ΠΑΜΕ και σε συμμαχία με το λαό για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Μεταξύ άλλων σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Τώρα είναι ώρα μάχης. Ούτε μια στιγμή χαμένη! Η κυβέρνηση με οδηγό τα κέρδη και την "ανταγωνιστικότητα", σε πλήρη συνεργασία με τους επιχειρηματίες Υγείας, το κεφάλαιο και την ΕΕ, ετοιμάζει νέα υποβάθμιση και επιδείνωση των όρων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Γιατροί και εργαζόμενοι θα βρεθούν στη δίνη της κινητικότητας και της απόλυσης, όχι γιατί είναι "πολλοί" και "περισσεύουν", αλλά γιατί η κυβέρνηση κάνει άγριες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση για τη δημόσια Υγεία προκειμένου να στηρίξει τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Κανένα όφελος δεν έχουν οι γιατροί που ζουν από το μισθό τους και οι υγειονομικοί υπάλληλοι. Στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης της Υγείας θα επιδεινώνονται διαρκώς οι όροι παροχής υπηρεσιών Υγείας του λαού, ενώ όλο και περισσότεροι γιατροί και υγειονομικό προσωπικό θα μετατρέπονται σε φθηνό επιστημονικό δυναμικό των ασφαλιστικών εταιρειών».

Πλαίσιο πάλης

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε μόνιμες, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και η επιχειρηματική δράση στην Υγεία.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ για όλο το λαό.
  • Να φορολογηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με 45%. Να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ