Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Με το νου στην κυβερνησιμότητα

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες στους κόλπους των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, με προτάσεις για τη σύναψη νέων κυβερνητικών συμμαχιών ή μετεκλογικών συνεργασιών, στο φόντο ευρύτερου σχεδίου για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού και ενόψει της ψήφισης των νέων αντιλαϊκών νομοσχεδίων στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Βερολίνο στο συνέδριο που διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα Seuddeutsche Zeitung έκανε καθαρή την πρόθεση της κυβέρνησης να αναζητήσει πολιτικές «εφεδρείες» στο υπάρχον κοινοβούλιο και επισήμανε: «Ακόμη κι αν υπάρχει η διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα "μαξιλάρι", καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός προσβλέπει πρώτιστα στη «δεξαμενή» των 11 ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ δεν αποκλείει και το σενάριο της επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση που πρότεινε πρόσφατα η Ντ. Μπακογιάννη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι ένα βήμα από την επιστροφή του στη ΝΔ βρίσκεται ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασσαπίδης.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζονται να καταγράφονται επιμέρους «διαφοροποιήσεις» βουλευτών. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος, με συνέντευξή του χτες στην «Εφημερίδα των Συντακτών», επανέφερε στο τραπέζι το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχω διατυπώσει την άποψη ότι ή θα υιοθετήσει παρά φύσιν συνεργασίες ή πρέπει να σκεφτεί την Κεντροαριστερά [...] Το σύνολο σχεδόν των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που χαρακτήρισε «θετικό βήμα την ομιλία Τσίπρα στο Τέξας», έσπευσε να σημειώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει κι άλλα τέτοια βήματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ.

Ανοίγουν αγκαλιές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις διεργασίες στα άλλα κόμματα και ισχυρίστηκε ότι «το πολιτικό σκηνικό μεταβάλλεται ριζικά, ενδεχομένως και ριζοσπαστικά. Αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς...». Βαφτίζοντας «ριζοσπαστικές» τις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, νομιμοποιεί την παγίδα που στήνεται για το λαό, αλλά και εξωραΐζει, ενδεχομένως, μελλοντικές επιλογές του κόμματός του. Αποκαλυπτικός ήταν όταν απάντησε στο γιατί δεν κόβουν μαχαίρι τη συζήτηση με τους ΑΝΕΛ: «Διότι, αν την είχαμε κόψει, θα είχαμε οδηγήσει έναν ολόκληρο κόσμο (...) στην "αγκαλιά" του κ. Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας, όπως ενδεχομένως να οδηγηθούν μερικοί βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Από αυτή τη διεργασία, ενδεχομένως από αυτό το χώρο που τον ονομάζει κανείς "λαϊκή δεξιά" κ.λπ. και αναπαιδαγώγηση, μπορεί να υπάρξει και μια θετική στάση σε κρίσιμες στιγμές».

Στη ΔΗΜΑΡ, ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ». Κράτησε αποστάσεις απ' τον «αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» - συνυπολογίζοντας κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της ΔΗΜΑΡ που αντιδρά έντονα στα βήματα προσέγγισης. Αλλωστε, όπως είπε στόχος τους είναι ο πόλος που προσπαθούν να φτιάξουν να «λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Δ. Χατζησωκράτης στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» καλωσόρισε τη στροφή στο ρεαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «σε ό,τι μας αφορά, στο μέτρο που αυτή η θέση είναι ειλικρινής, αυτή η μετατόπιση δίνει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται ένας δημόσιος διάλογος». Τέλος, ο Β. Οικονόμου πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα επεξεργαστεί σχέδιο «εθνικής ανασυγκρότησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε συζητήσεις για εκλογικό νόμο και Εξεταστική (2016-07-07 00:00:00.0)
Τα «μαγειρεία» του συστήματος ...ψήνουν τρίτο πόλο (2014-01-31 00:00:00.0)
Κινούμενη άμμος (2013-07-06 00:00:00.0)
Ανέλαβε ρόλο συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης» (2013-06-22 00:00:00.0)
Προχωράει η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού (2012-12-16 00:00:00.0)
Ζητάει αλλαγή του εκλογικού νόμου (2012-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ