Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης

Το σύνολο των νέων σκληρών μέτρων που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη.

Σήμερα θα υπάρξει συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθοριστούν οι κυβερνητικές προτάσεις ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα στις 2 Δεκέμβρη. Εξάλλου, σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, και στη συνέχεια θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Ολα στο τραπέζι

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία με τους εκπροσώπους της τρόικας άμεσα και σ' αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζεται να διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ότι θα προωθήσει διά πυρός και σιδήρου το νέο βάρβαρο πακέτο μέτρων.

Στη βάση αυτή στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να κλείσουν όλες τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν χτες ότι το υπουργείο θα αποστείλει άμεσα τις προτάσεις της κυβέρνησης στους εκπροσώπους της τρόικας ώστε να τις έχουν στα χέρια τους πριν επιστρέψουν στην Αθήνα.

«Πρέπει όλα να λυθούν πριν η Ελλάδα αναλάβει την Προεδρία», δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ, εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Γ. Βρούτσης.«Είμαι σίγουρος πως θα βρεθεί λύση μέχρι τις 9 του Δεκέμβρη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση αν οι δανειστές ζητούν μειώσεις σε συντάξεις των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών κατά περίπου 8% υποστήριξε πως «τέτοια απαίτηση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή. Νομίζω ότι πλέον δεν χρειάζεται. Η Ελλάδα πάει καλά και είμαστε στο σωστό δρόμο».

Ο υπουργός, ωστόσο, φρόντισε να μη διαψεύσει το σχετικό αίτημα της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραπέρα μειώσεις μισθών στις πρώην ΔΕΚΟ, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο περικοπών στις συντάξεις, που δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει στους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που θα καταθέσει εντός του 2014.

Σήμερα, εξάλλου, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, όπου θα εξεταστούν τα ζητήματα των «λουκέτων» σε οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Διαβεβαιώσεις και «εφεδρείες»

Την επιτάχυνση και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης προανήγγειλε εξάλλου από το Βερολίνο την προηγούμενη βδομάδα ο Αντ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός τόσο στη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τα «συμφωνηθέντα» και θα λάβει όσα μέτρα χρειαστούν για την κάλυψη των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του το Σάββατο στο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», τόνισε ότι «προτεραιότητα» της κυβέρνησης είναι η συνέχιση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της».

Ο Αντ. Σαμαράς διαβεβαίωσε συγχρόνως το ακροατήριό του στο συνέδριο ότι η συγκυβέρνηση έχει εξασφαλίσει εντός του Κοινοβουλίου τις «εφεδρείες» για την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων από «πρόθυμους» βουλευτές. «Ακόμη κι αν υπάρχει διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα "μαξιλάρι" καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και αφού σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί εκτενής συζήτηση με την Α. Μέρκελ για το θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2014, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, εφόσον «οι εταίροι τηρήσουν τη δέσμευσή τους για ελάφρυνση του χρέους».

Απευθυνόμενος, τέλος, συνολικά στους εκπροσώπους του γερμανικού κεφαλαίου, έσπευσε να διαφημίσει τα αντεργατικά - φιλομονοπωλιακά μέτρα που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο δάνειο και μνημόνιο

Πάντως χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Κοτχάους, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως «προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας», απαντώντας με έμμεσο τρόπο στον Αντ. Σαμαρά. «Στα μέσα του 2014, θα κριθεί με τη βοήθεια της τρόικας εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέα βοήθεια», σημείωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Εξάλλου σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, επανέλαβε το κάλπικο επιχείρημα ότι τα νέα μέτρα δεν θα είναι «οριζόντια», αλλά «στοχευμένα» και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα, να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ