Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Αντιπαράθεση άνευ ουσίας των κομμάτων του ευρωμονόδρομου

Η άγονη αντιπαράθεση των κομμάτων της διαχείρισης του αστικού πολιτικού συστήματος, μέσα από την οποία επιδιώκεται να αποκρυφτεί ότι κινούνται στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο, ήταν το στοιχείο που επικράτησε, χτες, στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, που συγκάλυπτε ταυτόχρονα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο αναδιανομής σε όφελος του κεφαλαίου, που γονατίζει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Στ. Καλογιάννης, προσπάθησε να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο» και ότι διαφαίνεται η έξοδος από την κρίση! Ο Κρατικός Προϋπολογισμός ισχυρίστηκε ότι καταγράφει θετικά αποτελέσματα, τα οποία προέρχονται από την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως «οι ιδιωτικοποιήσεις», ενώ κάνοντας πια απροκάλυπτα το άσπρο μαύρο ανακάλυψε ότι «ανακόπτεται η άνοδος της ανεργίας» και ότι «υπό προϋποθέσεις θα σταθεροποιηθεί». Υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 θα ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ, ενώ εμφανίστηκε να ασκεί κριτική για το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων σημειώνοντας ότι «οι φόροι στην ακίνητη περιουσία είναι δυσβάστακτοι» και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να επανασχεδιαστεί το νομοσχέδιο «ώστε να κατανέμονται δίκαια τα βάρη».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Σαμοΐλης αφού πια «κατακεραύνωσε» τον προϋπολογισμό ότι είναι αντεργατικός, αντιλαϊκός, ότι «ταυτίζει το πλεόνασμα με την κοινωνία ζούγκλας» και άλλα παρόμοια, στο διά ταύτα σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους κάθε πολιτική πρόταση θα έχει τη δαμόκλειο σπάθη της υπερχρέωσης». Και πρόσθεσε, για να γίνει ακόμα πιο σαφής απέναντι στα μονοπώλια: «Οποιος νομίζει ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα έρθουν με χρέος και εσωτερική αγορά που θα έχει καταρρεύσει, καταδικάζει τη χώρα να μείνει στη στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση».

Ο Φίλιππος Σαχινίδης, από το ΠΑΣΟΚ, υπερασπίστηκε την αντιλαϊκή πολιτική και τη δημοσιονομική προσαρμογή από το 2012, τονίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε και χάριν των επιλογών εκείνης της κυβέρνησης. Φρόντισε να καλλιεργήσει άλλοθι με τη φράση - εμπαιγμό ότι «η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί. Δεν μπορεί να πετύχει με νέα δημοσιονομικά μέτρα. Το κυριότερο είναι ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και νέα φορολογικά μέτρα».

Από τους ΑΝΕΛ ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι «επονείδιστο» και πρέπει να «διαγραφεί μονομερώς» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να τεθούν «οι βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα διασφαλίζει τις ανάγκες του λαού», λες και υπάρχει τέτοια δυνατότητα εντός των τειχών του αστικού συστήματος.

Τέλος, η Ασημίνα Ξηροτύρη, από τη ΔΗΜΑΡ, το 'ριξε στην έλλειψη καπιταλιστικής ανάπτυξης, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου της χώρας από την κρίση» και ότι «δεν έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι». Πρότεινε τη «σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με απαιτητική διαπραγμάτευση, διαρκή, σκληρή με ορόσημο» και «παρεμβάσεις για δίκαιη κατανομή των βαρών».

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί με την παρέμβαση από το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ