Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ

Αμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων και άμεση επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των μαθητών των ΕΠΑΛ, ζητά το ΚΚΕ με αλλεπάλληλες Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις που καταθέτει στη Βουλή.

Σε πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση, που υπογράφει ο βουλευτής Γ. Λαμπρούλης προς τον υπουργό Παιδείας, σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, παιδιά λαϊκών οικογενειών, στα σχολεία τους έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την πολιτική που στερεί (και) το δικαίωμα στη μόρφωση. Τον Αύγουστο του 2013, με την ψήφιση του νόμου για την "Αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης", η κυβέρνηση μίλησε για αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ομως, τα στοιχεία που έρχονται απ' όλη τη χώρα είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν άλλη μια φορά το ταξικό πρόσωπο αυτής της πολιτικής που δήθεν αναβαθμίζει την επαγγελματική εκπαίδευση. Χιλιάδες είναι οι χαμένες ώρες, εκατοντάδες οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα. Οι προσλήψεις αναπληρωτών στις αρχές του Δεκέμβρη προφανώς δε λύνουν το πρόβλημα, καθώς ανάμεσα στα άλλα δε συμπεριλαμβάνουν ειδικότητες σε τομείς που καταργήθηκαν (π.χ. Υγείας).

Είναι κυριολεκτικά απάνθρωπο να υπάρχει απόφαση, η οποία επιβάλλει σε παιδιά που το πρωί δουλεύουν ή ψάχνουν για δουλειά να μετακινούνται από την πόλη τους, προκειμένου να βρουν εσπερινά ΕΠΑΛ που έχουν την ειδικότητα που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει για όλα τα παιδιά που μετακινούνται για να πάνε σχολείο και πληρώνουν 3-5 ευρώ καθημερινά σε εισιτήρια». Και εκφράζονται ερωτηματικά για τη διαφαινόμενη κατεύθυνση να συγκεντρώνονται ειδικότητες σε ΕΠΑΛ, δημιουργώντας έτσι «κλαδικά» ΕΠΑΛ χωρίς όλες τις ειδικότητες και τους κλάδους. Με βάση όλα τα παραπάνω, ρωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει προκειμένου:

  • Να προσληφθούν άμεσα καθηγητές και όσοι απολύθηκαν, και σε μαθήματα ειδικοτήτων αλλά και γενικής παιδείας.
  • Να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών δωρεάν από το κράτος, δίνοντας πάσο απεριορίστων διαδρομών σε όλους τους μαθητές για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, ΚΤΕΛ, ηλεκτρικό, μετρό, κ.ά.).
  • Να δοθεί δωρεάν γεύμα στα σχολεία με ευθύνη των δήμων σε όλους τους μαθητές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ