Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αύριο η κηδεία του Μαντέλα

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί κατέκλυσαν και χτες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, την έδρα της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης στην Πρετόρια σε μία προσπάθεια να αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά τον πρώην πρόεδρο της χώρας και θαρραλέο αγωνιστή κατά των ρατσιστικών και ταξικών διακρίσεων στη Ν. Αφρική, Νέλσον Μαντέλα.

Μόνο χτες ως τις 7.30 το πρωί πάνω από 50.000 άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ν. Αφρικής είχαν προσέλθει στο κτίριο όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μαντέλα, σχηματίζοντας ουρά χιλιομέτρων...

Σήμερα η σορός του Μαντέλα θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Ανατολικό Ακρωτήρι και στη συνέχεια οδικώς στο χωριό Κούνου. Την Κυριακή, στη δεύτερη και τελική φάση της τελετής ταφής του πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής, θα ακολουθηθούν τα τελετουργικά της φυλής των Κχόζα (στην οποία ανήκε) με σημείο εκκίνησης τη σφαγή ενός βοδιού. Στη συνέχεια οι πρεσβύτεροι της φυλής θα πάρουν το λόγο γύρω από τον τάφο, επιδιώκοντας (όπως πιστεύουν) επικοινωνία με τους προγόνους ώστε να επιτραπεί στο πνεύμα του θανόντος να αναπαυθεί.

Εν τω μεταξύ μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε, η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ζήτησε χτες και επισήμως συγγνώμη από την κοινότητα των κωφών και όλη τη χώρα για την επιλογή του απατεώνα «διερμηνέα» στη νοηματική, που έκανε ασυνάρτητες χειρονομίες κατά την επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα. «Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από την κοινότητα των κωφών και από όλους του Νοτιοαφρικανούς που προσεβλήθησαν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Πολ Μασάτιλ. Ο Μασάτιλ σημείωσε ότι θα ψηφιστεί «το πιθανότερο στις αρχές του επόμενου έτους» νόμος που θα ορίζει τα προσόντα όσων ασκούν το επάγγελμα αυτό «ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο».

Ο ίδιος ο «διερμηνέας», ο 34χρονος Ταμσάνκα Τζαντζιέ, υποστήριξε, μιλώντας στην εφημερίδα «Σταρ» του Γιοχάνεσμπουργκ, πως άκουγε φωνές και είχε παραισθήσεις ενώ βρισκόταν πάνω στην εξέδρα. Από ό,τι φαίνεται ο εν λόγω απατεώνας είχε παρόμοιες «συμμετοχές» και στο παρελθόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ