Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέος γύρος διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο 20ός και τελευταίος για φέτος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα με στόχο την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς, τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Βούσιτς, τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι και την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον.

Στόχος της χτεσινής διαπραγμάτευσης ήταν το δικαστικό σύστημα στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του περασμένου Απρίλη για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Η διαφωνία των δύο πλευρών εστιάζεται στη δομή του δικαστηρίου στη (σερβοκατοικούμενη) Μιτρόβιτσα, η σύνθεση του οποίου, με βάση προηγούμενη συμφωνία, υποτίθεται πως θα πρέπει να αντανακλά τον εθνοτικό χάρτη της περιοχής. Από την πλευρά της, η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών ζητά η έδρα του δικαστηρίου να βρίσκεται στη νότια Μιτρόβιτσα και παραρτήματά του σε δήμους του Βορείου Κοσσόβου, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι, ενώ η σερβική κυβέρνηση επιδιώκει η έδρα του δικαστηρίου να βρίσκεται στο βορρά και να είναι ανεξάρτητο από το δικαστήριο στο νότο της διαιρεμένης πόλης της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα...

Σε κάθε περίπτωση, οι χτεσινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς το αποτέλεσμά τους αναμένεται να επηρεάσει σε μείζονα βαθμό την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας - ΕΕ.

Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, η Αστον αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τα αποτελέσματα της ολοκλήρωσης του 20ού γύρου διαπραγματεύσεων Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, ώστε οι Ευρωενωσιακοί υπουργοί εάν και αφού υιοθετήσουν το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Σερβία να καθορίσουν, στη συνέχεια, την ημερομηνία της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης ΕΕ - Σερβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ