Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Για τη δράση του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστίας Πάτρας

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, που συσπειρώνεται στο ΜΑΣ, από την αρχή της χρονιάς έχει αναπτύξει πλούσια δράση. Τέθηκε μπροστά του ένα πιο δύσκολο καθήκον το τελευταίο διάστημα, αφού μετά τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων, το εστιατόριο όπου οι εστιακοί τρώγανε δωρεάν αλλά και η γραμματεία της Εστίας, παραμένουν κλειστά εδώ και 14 βδομάδες! Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι φοιτητές του συλλόγου μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και συνεδριάσεις του ΔΣ του, συζήτησαν και σχεδίασαν την παρέμβασή τους. Ηταν πολύ εύκολο να αναπτυχθεί στους οικότροφους αντίδραση και αντί για την κυβέρνηση να τα βάλουν με τους διοικητικούς, με αφορμή τις υπαρκτές αδυναμίες στην οργάνωση του αγώνα τους.

Ομως ο Σύλλογος, με πρωταγωνιστή τις δυνάμεις του ΜΑΣ, πρωτοστάτησε στο να αναπτυχθεί αλληλεγγύη. Πήρε μέτρα, όπως φιλοξενία φοιτητών που δεν έχουν χρήματα για να νοικιάσουν σπίτι στην Πάτρα. Η προηγούμενη καλή λειτουργία, η τήρηση και τάξη των οικονομικών του Συλλόγου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ώστε να παρέχεται καθημερινά ένα δωρεάν γεύμα σε κάθε εστιακό (αφού το εστιατόριο παραμένει κλειστό, λόγω των απολύσεων των διοικητικών). Συνολικά, το ταμείο του Συλλόγου έχει πληρώσει μέχρι στιγμής 8.000 ευρώ! Ταυτόχρονα, ανέπτυξε πολύμορφη δράση με περιοδείες και εξορμήσεις σε όλο το Πανεπιστήμιο, για να γίνει γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στην Εστία, να εντοπιστούν συμφοιτητές μας που αντιμετωπίζουν οξυμένο οικονομικό πρόβλημα και θέλουν να υποβάλουν αίτηση για δωμάτιο στην Εστία. Συνέβαλε να οργανωθούν από κοινού με το Σύλλογο των Διοικητικών του Πανεπιστημίου δράσεις όπως «ψήσιμο» στο χώρο της Εστίας, οι οποίες συνέβαλαν στη σύσφιξη των δεσμών Εστιακών και Διοικητικών.

Την ίδια ώρα που ο Σύλλογος της Εστίας έπαιρνε τα παραπάνω μέτρα για να οργανωθεί ο αγώνας, για να χτίζεται πραγματική συμπόρευση φοιτητών και εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο, οι δυνάμεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ, έβαζαν για άλλη μια φορά πλάτη στη συκοφάντηση του αγώνα. Οι δυνάμεις των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ έλεγαν πως στις Εστίες το ΜΑΣ «κανονίζει» ποιος θα πάρει δωμάτιο. Οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι «το ΜΑΣ αξιοποιεί τους εστιακούς για να μην φαίνεται ότι θέλει να διαλύσει την απεργία των διοικητικών», πως «έχει γίνει πολύ μεγάλο θέμα η εστία, ενώ ζουν ελάχιστοι φοιτητές εκεί (είναι "μόλις" 800!)».

Η δράση του Συλλόγου συνέβαλε ώστε να συνειδητοποιείται πως εργαζόμενοι και φοιτητές έχουν κοινά συμφέροντα για κοινούς αγώνες: Ενάντια στο Πανεπιστήμιο ΑΕ, που απολύει εργαζόμενους, που βάζει ενοίκια στις Εστίες, που αναγκάζει φοιτητές να μη σπουδάσουν επειδή δεν έχουν στέγη. Ενάντια στο πανεπιστήμιο όπου αλωνίζουν οι πολυεθνικές, οι μεγαλοεργολάβοι και βλέπουν την ανάγκη μας για σίτιση και στέγαση ως πεδίο κερδοφορίας. Για το πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών, με σύγχρονες υποδομές, με εργαζόμενους με δικαιώματα, με δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, με πτυχίο που να εξασφαλίζει γνώση.

Οργάνωση του αγώνα σημαίνει να παίρνεις όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε ο αγώνας να περιφρουρείται, να μη δημιουργούνται ρήγματα από την κυβερνητική προπαγάνδα. Η δράση του Συλλόγου ήταν καθοριστική, ώστε από κοινού εργαζόμενοι και φοιτητές να χτίσουν το δικό τους τείχος υπεράσπισης. Συνέβαλε ως ασπίδα προστασίας στον αγώνα των διοικητικών, ώστε να μην πιάσουν οι συκοφαντίες της κυβέρνησης και των ΜΜΕ. Αυτό σημαίνει ότι πάρθηκαν μέτρα για να βγάζουν οι φοιτητές συμπέρασμα, για το τι αγώνες χρειάζεται να δώσουν σήμερα και ενάντια σε ποιον. Είναι πραγματικά παλικαρίσια η στάση όλων των οικότροφων εστιακών, που υπομένουν τις δυσκολίες, αναγνωρίζουν το δίκαιο του αγώνα των εργαζομένων, τους στηρίζουν!


Γ. Π. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ