Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ
Επικίνδυνη κατάσταση για την υγιεινή φοιτητών και προσωπικού

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καταγγέλλουν οι φοιτητές και απαιτούν αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ο κύριος όγκος των εγκαταστάσεων του Τμήματος Εικαστικών βρίσκεται εκτός της Πανεπιστημιούπολης, σε κτίρια στη Σταυρούπολη, στην Πυλαία και στη Θέρμη. Από τον Σεπτέμβρη του 2012 δεν υπάρχουν υπηρεσίες καθαριότητας σε κανέναν από τους χώρους φοίτησης, ενώ τα εργαστήρια παράγουν μεγάλο όγκο αποβλήτων. Ετσι συσσωρεύονται καθημερινά σκουπίδια αλλά και χημικά απόβλητα (νίτρου, διαλυτικών χρωμάτων, βενζίνης και ρητινών) που απαιτούν ειδική διαχείριση και αποκομιδή.

Δεν έχει γίνει καμία μυοκτονία - εντομοκτονία, με αποτέλεσμα να έχουν μονιμοποιηθεί οι κατσαρίδες, οι ακαθαρσίες ποντικών ή και να εμφανίζονται ακόμη και φίδια στα εργαστήρια της Θέρμης.

Πέρσι, δε λειτούργησε καθόλου η θέρμανση και φέτος μόλις στις 11/12 ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσει για δέκα μέρες. Μάταια προσπαθούν να ζεσταθούν με ατομικά μέσα, αφού οι χώροι είναι ψηλοτάβανοι, με πολλά ανοίγματα εξαερισμών.

Η παρουσία των φοιτητών έχει μειωθεί, καθώς εξαιτίας του κρύου αδυνατούν να ζωγραφίσουν, να κάνουν σχέδιο και χαρακτική, αλλά και να παρακολουθήσουν τα θεωρητικά μαθήματα.

Η συντήρηση των εγκαταστάσεων είναι ελλιπέστατη, καθώς το υπεύθυνο τεχνικό προσωπικό του Πανεπιστημίου έχει αποδεκατιστεί αριθμητικά από το μέτρο της διαθεσιμότητας. Με τις διαρκείς μειώσεις των κονδυλίων έχει συρρικνωθεί η υλικοτεχνική υποδομή, τα αναλώσιμα, τα υλικά, με αποτέλεσμα φοιτητές και διδάσκοντες να αναγκάζονται ακόμη και τις καμένες λάμπες, τα καζανάκια τουαλέτας κ.ά. να τα αντικαθιστούν με δικά τους έξοδα.

Στη Γραμματεία, έχουν απομείνει δύο εργαζόμενοι από τους οποίους η μία θα συνταξιοδοτηθεί πολύ σύντομα.

Τα Εργαστήρια του Τμήματος, 5 Ζωγραφικής, 2 Χαρακτικής, 1 Γλυπτικής, 1 Φωτογραφίας, 1 Βιομηχανικού Σχεδιασμού, 1 Στοιχείων Ψηφιακής Εικόνας καθώς και ο τομέας των Θεωρητικών Μαθημάτων, λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου μόλις 18.000 ευρώ ετησίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι φοιτητές να πληρώνουν από την τσέπη τους το 90% των αναλώσιμων! Επιπλέον, επιβαρύνονται οικονομικά και από το κόστος μετακινήσεων.

Το ΜΑΣ στη Σχολή καταγγέλλει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ήταν προδιαγεγραμμένη στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που προωθούνται από τις κυβερνήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της επιχειρηματικής λειτουργίας της. Σημειώνει ότι η διοίκηση της Σχολής αποδέχεται και στηρίζει την κυβερνητική πολιτική που προωθείται, με την υποχρηματοδότηση, την αξιολόγηση, κ.λπ.

Καλεί τους φοιτητές να παλέψουν με τους εργαζόμενους, το εκπαιδευτικό προσωπικό, συνολικά με το εργατικό - λαϊκό κίνημα και να διεκδικήσουν αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των αναγκών, προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, Παιδεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκθέσεις στον χώρο πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» (2023-11-28 00:00:00.0)
Η τέχνη κτήμα του λαού (2010-09-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-05-06 00:00:00.0)
«Εξάσκηση» βιωματικής μνήμης (2008-10-30 00:00:00.0)
Βραβείο χαρακτικής (2000-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ