Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Χωρίς ελπίδα η τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση

Συζητήθηκε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Περίπου 6.500 ώρες είναι κενές μόνο στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), 10.000 λιγότεροι είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, 2.000 είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ 6.000 είναι οι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτήθηκαν και δεν αναπληρώθηκαν! Τη «σφαγή» σε βάρος της Παιδείας, σε βάρος του δικαιώματος στη μόρφωσης των παιδιών των εργατικών, λαϊκών οικογενειών επιβεβαίωσε προχτές το βράδυ από τη Βουλή ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, στη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, στη διάρκεια της συζήτησης από το βήμα της Βουλής, επισήμανε ότι ο νόμος για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που ψήφισε τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση και θα οδηγούσε σε αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, μέχρι τώρα έχει ως αποτέλεσμα «να βρισκόμαστε τρεις μήνες μετά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, παιδιά λαϊκών οικογενειών», να στερούνται το δικαίωμα στη μόρφωση. «Στοιχεία που έρχονται από όλη τη χώρα και είναι αποκαλυπτικά δείχνουν» ότι «είναι χιλιάδες οι χαμένες ώρες και εκατοντάδες οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα. Οι προσλήψεις αναπληρωτών στις αρχές του Δεκέμβρη προφανώς δε λύνουν το πρόβλημα, καθώς ανάμεσα στα άλλα δε συμπεριλαμβάνουν ειδικότητες σε τομείς που καταργήθηκαν, όπως, για παράδειγμα, της υγείας» και τόνισε ότι αυτό «είναι το ταξικό πρόσωπο της πολιτικής που εφαρμόζετε».

Χαρακτήρισε κυριολεκτικά απάνθρωπο να υπάρχει απόφαση η οποία επιβάλλει σε παιδιά που το πρωί δουλεύουν ή ψάχνουν για δουλειά να μετακινούνται από την πόλη τους προκειμένου να βρουν εσπερινά ΕΠΑΛ που έχουν την ειδικότητα που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Απαίτησε να προσληφθούν άμεσα καθηγητές και όσοι απολύθηκαν, σε μαθήματα ειδικοτήτων αλλά και γενικής παιδείας. Να λυθεί το πρόβλημα της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών από το κράτος και να δοθεί δωρεάν γεύμα στα σχολεία με ευθύνη των δήμων σε όλους τους μαθητές.

Ο υπουργός παραδέχτηκε τα προβλήματα σημειώνοντας ότι «διανύουμε» μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ανέφερε ότι όσες κενές θέσεις καταφέρουν να καλύψουν θα είναι κυρίως με αναπληρωτές, δηλαδή με εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Σε ό,τι αφορά τη σίτιση των παιδιών στα σχολεία ισχυρίστηκε ότι «υλοποιείται ήδη ένα πρόγραμμα με τη διανομή μικρογεύματος σε μαθητές δημοτικών σχολείων», το οποίο «αφορά περίπου 290 σχολεία και 71.000 μαθητές». Ενώ για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών «φόρτωσε» το πρόβλημα στους ΟΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ