Τετάρτη 1 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Ενταση της επίθεσης σε βάρος του λαού

Στο επίκεντρο της Ελληνικής Προεδρίας είναι η παραπέρα προώθηση της ενιαίας στρατηγικής που εφαρμόζεται παντού στην ΕΕ, σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων

Eurokinissi

Στο επίκεντρο της Ελληνικής Προεδρίας είναι η παραπέρα προώθηση της ενιαίας στρατηγικής που εφαρμόζεται παντού στην ΕΕ, σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων
Ξεκινά και επισήμως σήμερα, 1η Γενάρη 2014, και για ένα εξάμηνο, η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι προτεραιότητές της σηματοδοτούν την ένταση της επίθεσης που εξελίσσεται με ενιαία στρατηγική παντού στην ΕΕ, σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Ενισχύουν την επιθετικότητα της ΕΕ (με όπλο και την «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» όπως συγκεκριμενοποιήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής), για τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις χώρες της Ευρασίας, της νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής, πεδία έντονων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για εκμετάλλευση των λαών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών (φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.) των χωρών αυτών.

Επίσης, η Ελληνική Προεδρία αναλαμβάνει να προωθήσει την ευρωενωσιακή αντιλαϊκή πολιτική στηριγμένη στην αντιδραστική Στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» και όλες τις αντιλαϊκές συμφωνίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει:

  • Να μεγαλώσει η επιθετικότητα του κεφαλαίου και της ΕΕ ενάντια στους λαούς μέσα από τη λεγόμενη εμβάθυνση της ΟΝΕ και την προώθηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενωσης, επιταχύνοντας, ταυτόχρονα, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του χρηματιστικού κεφαλαίου, με ελεγχόμενη χρεοκοπία τραπεζών, εξαγορές και συγχωνεύσεις, λεηλασία των λαϊκών αποταμιεύσεων.
  • Να γίνει ακόμη ασφυκτικότερος έλεγχος της εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών συμφωνιών ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων («Σύμφωνο για το ευρώ +», «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση - κυρώσεις - έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών). Από 1/1/2014 ξεκινά η μόνιμη επιτήρηση των χωρών από την ΕΕ, με μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών.
  • Ακόμη πιο αποφασιστική και γρήγορη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε ΕΕ και Ελλάδα, με έμφαση στο άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο, σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα ευρυζωνικά δίκτυα, οι μεταφορές κ.ά.
Το πρόγραμμα του Γενάρη

Ηδη, ένα πρώτο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, για το Γενάρη 2014, επαφών και συναντήσεων που διοργανώνει στην Ελλάδα η ελληνική κυβέρνηση - Προεδρία, δείχνει το πολυεπίπεδο, σύνθετο και αντιδραστικό χαρακτήρα των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας:

-- Το «Κολλέγιο των Επιτρόπων» έρχεται στην Αθήνα, σε μια πρώτη πανηγυρικού τύπου επίσκεψη στο Ζάππειο, στις 8 Γενάρη.

-- Στις 10/1, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, παρουσιάζεται στον «Δημόκριτο» το νέο ευρωενωσιακό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020», με παράλληλα εγκαίνια «Εκθεσης Καινοτομίας», με στόχο «την ανάδειξη της καινοτόμου έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα και την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των Ακαδημαϊκών φορέων και του παραγωγικού ιστού της χώρας». Την πιο βαθιά υπαγωγή, δηλαδή, της επιστημονικής έρευνας στις ανάγκες και τα προτάγματα των μονοπωλίων.

-- Στις 12/1 γίνεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης συνάντηση «εμπειρογνωμόνων» για τις σχέσεις και τη συνεργασία σε αυτό το πεδίο ΕΕ - Κίνας, ενώ στις 13/1 γίνεται στο Ζάππειο συνάντηση άλλων «εμπειρογνωμόνων» («πολιτικοί διευθυντές») των υπουργείων Εξωτερικών των «28».

-- Στις 14/1 γίνεται στο Ζάππειο συνάντηση στελεχών με θέμα «Μετανάστευση, Σύνορα και Ασυλο», θέμα που καίει τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις για ενίσχυση της «Ευρώπης - φρούριο», με ελεγχόμενη είσοδο μεταναστών όποτε τους χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, στοχευμένες προσκλήσεις «εγκεφάλων» - επιστημόνων και τεχνικών από τρίτες χώρες.

-- Στις 21-22/1 γίνεται στο Ζάππειο συνάντηση πάλι εμπειρογνωμόνων, με θέμα την «Ενίσχυση της ευρωπαϊκής ικανότητας αντιμετώπισης καταστροφών: Πολυεθνικές μονάδες». Με πρόσχημα π.χ. την «πολιτική προστασία» όπου χωρούν μια σειρά ερμηνείες και όροι, δυνάμεις της ΕΕ να αναπτύσσονται ταχέως σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη, στις διαβόητες «μη στρατιωτικές αποστολές» της Ευρωένωσης. Αλλωστε, αμέσως μετά, 23-24/1 συνέρχονται στο υπουργείο Αμυνας εμπειρογνώμονες για την «αμυντική πολιτική» της ΕΕ...

-- Το Γενάρη, στις 23-24/1, έχουμε και το πρώτο άτυπο συμβούλιο υπουργών υπό Ελληνική Προεδρία, αυτό των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Συμβούλιο που χειρίζεται θέματα ενίσχυσης της καταστολής ενάντια στον «εχθρό λαό», προώθησης του αντικομμουνισμού μέσα κι από τη «θεωρία των δύο άκρων», νέων αντιμεταναστευτικών μέτρων κ.ά.

Σε βάθος εξαμήνου, η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει με τις ευρωεκλογές, αλλά και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ, με στόχο να προχωρήσουν στη μεγαλύτερη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» στον κόσμο, τη Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP - το «οικονομικό ΝΑΤΟ» όπως το χαρακτήρισε ο Ομπάμα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ