Πέμπτη 9 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Διαβεβαιώσεις για κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά συμφέροντα

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από Σαμαρά και Μπαρόζο ενάντια στις «αντιΕΕ και αντιΝΑΤΟ ιδέες» και υπέρ της επικράτησης των «υπεύθυνων δυνάμεων» ενόψει ευρωεκλογών...

Eurokinissi

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από Σαμαρά και Μπαρόζο ενάντια στις «αντιΕΕ και αντιΝΑΤΟ ιδέες» και υπέρ της επικράτησης των «υπεύθυνων δυνάμεων» ενόψει ευρωεκλογών...
Η κλιμάκωση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και η «ανταγωνιστικότητά» τους έναντι των ανταγωνιστών τους, η επίθεση στη συνείδηση του λαού και στο δικαίωμά του να αγωνίζεται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, προκειμένου να περάσουν δίχως «απρόοπτα» τα νέα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, είναι τα προτάγματα της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ που επισήμως ξεκίνησε χτες.

Η φιέστα που έστησε η κυβέρνηση στο Ζάππειο και αργότερα το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής περιλάμβανε κοινή συνεδρίαση του «Κολεγίου των Επιτρόπων» με το υπουργικό συμβούλιο, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, έλευση του Χ. βαν Ρομπάι (προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας (Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων και Ενέργειας, Μεταφορών, Υποδομών και Περιβάλλοντος), καθώς και κατ' ιδίαν συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο.

Στόχοι ταυτισμένοι με τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ζ. Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, περιέγραψε τους βασικούς στόχους της Ελληνικής Προεδρίας. Παραθέτουμε κωδικοποιημένα:

-- «Οικονομική ανάκαμψη - καταπολέμηση της ανεργίας - θωράκιση της κοινωνικής συνοχής»: Σχεδιάζουν και προωθούν ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων, με νέα μέτρα ενίσχυσης του ευρωενωσιακού κεφαλαίου πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας με δουλειά ελάχιστου ορισμένου χρόνου με μισθό - φιλοδώρημα (5μηνα, 6μηνα με 360 - 400 ευρώ). Σε αυτό το πλαίσιο θα προωθήσουν και κάποια προγράμματα διαχείρισης της ακραίας ή σχετικής φτώχειας, προκειμένου να ελέγξουν την κοινωνική αγανάκτηση, με φιλανθρωπία, διάφορα «κοινωνικά δίκτυα» (παντοπωλεία, φαρμακεία, ιατρεία), ίσα για να φυτοζωούν οι εξαθλιωμένοι.

-- «Κατοχύρωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, εξωτερικής και εσωτερικής»: Με εργαλεία όπως η Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας που συντονίζει τις στρατιωτικές και άλλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ σε μια σειρά γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη («έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην ενωμένη Ευρώπη και λαοί γύρω από την Ευρώπη, στην περιφέρειά της και παραπέρα ακόμα», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός για να υπερασπιστεί τις αποστολές αυτές), αυτόνομα ή και σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ για προάσπιση των συμφερόντων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Με παράλληλη εφαρμογή στο εσωτερικό των κρατών - μελών μέτρων άγριας καταστολής ενάντια στον «εχθρό λαό», κλειστά σύνορα και πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων που αναπαράγει η ιμπεριαλιστική δράση.

-- «Εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, κατοχύρωση του ευρώ»: Να συνεχιστεί η άγρια πολιτική που τσάκισε την εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, με μνημόνια διαρκείας, γενικευμένη φορομπηξία, υποβάθμιση των όποιων δημόσιων παροχών Υγείας και Παιδείας είχαν μείνει, παράδοση κι άλλων τομέων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, νέα πεδία για την κερδοφορία του.

«Οχι στις αντιΕΕ και αντιΝΑΤΟ ιδέες»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προπαγάνδισε για άλλη μια φορά το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη πάνω στις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Εμφανίστηκε περιχαρής γιατί «η Ελλάδα είναι πρώτη στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, γιατί τα περιβόητα spreads πέφτουν και «στο χρηματιστήριο γίνεται ράλι»! «Επιτυχίες» άμεσα συνδεδεμένες με την παραπέρα χρεοκοπία του λαού.

Ερωτηθείς για τη σταθερότητα της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο εκλογών, εξέφρασε την «ελπίδα» του οι εκλογές να γίνουν το 2016 με τη λήξη της τετραετίας, ωστόσο αναφερόμενος στις ευρωεκλογές εμφάνισε το προεκλογικό δίλημμα που σκοπεύει να θέσει: Ο ελληνικός λαός να αποφασίσει «αν θέλει ή δε θέλει την ΕΕ». Ταυτόχρονα αντιτάχθηκε σφόδρα στις «αντιΕΕ και αντιΝΑΤΟ ιδέες», προετοιμάζοντας για νέο γύρο τρομοκρατικής προπαγάνδας με στόχο τον εκφοβισμό και τη χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων, ένταση, σε αυτό το πλαίσιο, του αντικομμουνισμού, δαιμονοποίηση της άλλης πρότασης για έξοδο από την κρίση, με βάση τα λαϊκά συμφέροντα, έξω από τον «ευρωμονόδρομο», σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, ρήξη με την εξουσία τους, με λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Ζ. Μπαρόζο: Ψήφος στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, στις δηλώσεις του επιδόθηκε στο ίδιο εμπόριο ελπίδας και αισιοδοξίας με παράλληλη εκστρατεία τρομοκράτησης του λαού μπρος στην κάλπη, στις ίδιες «συστάσεις» προς τα κράτη - μέλη να ακολουθήσουν την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ.

«Το 2014 θα είναι καλύτερο, είστε στο σωστό μονοπάτι, η κρίση είναι πίσω μας, βγαίνουμε από την ύφεση, η ανεργία πέφτει, και στην Κύπρο έχουμε ήδη θετικά δείγματα», ισχυρίστηκε, ενώ υπερασπίστηκε τα μνημόνια με τα όποια ονόματα παίρνουν (μνημόνια, Σύμφωνο για το Ευρώ, Δημοσιονομικό Σύμφωνο, έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών κ.ά.) λέγοντας ότι «τα προγράμματα προσαρμογής δουλεύουν όταν εφαρμόζονται σωστά» και ότι «τα προγράμματα φέρνουν αποτελέσματα και μην τα σπαταλήσετε, μην παραιτηθείτε από την προσπάθεια», επιχειρώντας να πειθαναγκάσει το λαό να δεχτεί με σκυμμένο το κεφάλι νέες θυσίες σε όφελος της πλουτοκρατίας. Εξ ου και επέμεινε στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό: «Μην σταματήσετε τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», με νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, εργασιακά μοντέλα Μεσαίωνα, νέα χρηματοδοτικά πακέτα, ζεστό παραδάκι στα ταμεία των μονοπωλίων.

Υπερασπίστηκε επίσης την τραπεζική ενοποίηση, το μηχανισμό ελέγχου των τραπεζών της ΕΕ για την ενίσχυση συνολικά του τραπεζικού συστήματος και του κεφαλαίου. Ζήτησε ακόμα προώθηση της πολυδιαφημισμένης «θαλάσσιας πολιτικής» - κεντρική προτεραιότητα και αυτή της Ελληνικής Προεδρίας - που αφορά εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών από επιχειρηματικούς ομίλους και ενισχύει αντικειμενικά και σε αυτό τον τομέα τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς.

Τέλος, επιδόθηκε κι αυτός σε προσπάθεια εκφοβισμού του λαού μπρος στις ευρωεκλογές. Μπρος στο ενδεχόμενο να ενισχυθούν «εξτρεμιστικές, λαϊκιστικές δυνάμεις λόγω κρίσης», είπε πως σε όποια χώρα συνέβη αυτό «οι επενδυτές απομακρύνθηκαν, οι χώρες αυτές τιμωρήθηκαν από την αγορά, γι' αυτό και πρέπει να ενισχυθούν οι υπεύθυνες δυνάμεις στις ερχόμενες ευρωεκλογές»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ