Τρίτη 14 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΛΒΟ

Περιοδεία χτες, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων, στην καντίνα του εργοστασίου
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων, στην καντίνα του εργοστασίου
Να μην υποταχθούν στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ για «λουκέτο» στις αμυντικές βιομηχανίες, να αντισταθούν και να παλέψουν για να συνεχίσει η παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου, που είναι αναγκαία για την άμυνα της χώρας, να παλέψουν για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, γιατί μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, σε όφελος των αναγκών του λαού και της χώρας και όχι των μονοπωλίων.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε στους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια περιοδείας που έκανε χτες, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος στο εργοστάσιο, στη ΒΙΠΕ της Σίνδου. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν χτες από πολυήμερη αναγκαστική άδεια που τους είχε επιβάλει η διοίκηση, ενώ μετά από πολύμηνη επίσχεση εργασίας, πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα μέχρι και τις αρχές του Σεπτέμβρη.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε αρχικά με το ΔΣ του σωματείου και στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση στο χώρο της καντίνας. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, αν προχωρήσει, όπως σχεδιάζεται, η εγκατάσταση εκκαθαριστή, θα ακολουθήσουν απολύσεις, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και στη συνέχεια «λουκέτο».

Η ΕΛΒΟ είναι η μοναδική βιομηχανία κατασκευής τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων στην Ελλάδα, τα οποία χρησιμοποιούν οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Πυροσβεστική και οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών (π.χ. ΟΑΣΘ). Οι 375 εργαζόμενοι που απέμειναν στην επιχείρηση αγωνιούν για τις θέσεις εργασίας.

Αυτήν την περίοδο, η ΕΛΒΟ έχει μείνει με δύο προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: Το πρόγραμμα ανακατασκευής 77 ρυμουλκών αρματοφορέων «Oshkosh M911», ύψους 7,2 εκατ. και το πρόγραμμα προμήθειας ανταλλακτικών οχημάτων «MS 240GD», ύψους 5,5 εκατ. Πρόσφατα, το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου ακύρωσε τη σύμβαση προϋπολογισμού 38 εκατ. για την προμήθεια 309 φορτηγών γενικής χρήσης, λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης των παραδόσεων. Μέχρι τον Ιούλη του 2013 είχαν παραδοθεί 180 οχήματα, εκ των οποίων τα 143 εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και τα 37 εκπρόθεσμα. Το 80% των υλικών, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του προγράμματος, παραμένει στις γραμμές παραγωγής και καταστρέφεται χωρίς να αξιοποιείται.

Τόσο στη συνάντηση με το ΔΣ όσο και στην ομιλία στους εργαζόμενους, ο Θ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στις ευθύνες των κυβερνήσεων και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αφήσουν τη βιομηχανία να κλείσει, γιατί είναι απαραίτητη στην κάλυψη των αναγκών της χώρας σε τροχοφόρο υλικό, είτε στρατιωτικό, είτε πολιτικό. Τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η δύναμη που θα έχει το ΚΚΕ για να παρεμβαίνει, αλλά καταλυτική θα είναι η αγωνιστική δράση των ίδιων των εργαζομένων και ο προσανατολισμός του αγώνα τους, που πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά σύγκρουσης με τη στρατηγική κυβέρνησης - ΕΕ.

Αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ για ενιαίο φορέα αμυντικών βιομηχανιών, σημειώνοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση, για να διασφαλιστεί η επιβίωση της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας. Πρόσθεσε, όμως, πως η πρόταση αυτή σκοντάφτει στις κεντρικές επιλογές που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις διαχρονικά και είναι προσαρμοσμένες στο αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για συγκέντρωση της αμυντικής βιομηχανίας στα χέρια συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων.

«Η πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση είναι εφικτή γιατί αφορά στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού. Περνάει μέσα από το δρόμο της μονομερούς διαγραφής του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων, τη λειτουργία τους με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ