Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι οδομαχίες στο Κίεβο

Η σύγκρουση αφορά στις προτεραιότητες που έχουν τμήματα των αστών

Οδόφραγμα στο χιονισμένο Κίεβο, που έχει στήσει η αντιπολίτευση
Οδόφραγμα στο χιονισμένο Κίεβο, που έχει στήσει η αντιπολίτευση
ΚΙΕΒΟ.--

Συνεχίζονται οι οδομαχίες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ανάμεσα σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τις δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς. Η σύγκρουση, που κλιμακώνεται, είναι ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης, που παρασύρουν στις στοχεύσεις τους και λαϊκό κόσμο. Η αντιπαράθεση αυτή σχετίζεται με τις προτεραιότητες στις γεωπολιτικές και οικονομικές διακρατικές συμφωνίες της χώρας, που έχει το κάθε τμήμα. Είτε δίνοντας βάρος στη σχέση με την ΕΕ, είτε με τη καπιταλιστική Ρωσία που επίσης «χτίζει» τις συμμαχίες της στην περιοχή με τις χώρες όπως η Ουκρανία, που προέκυψαν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς προς το παρόν επέλεξε τη συμφωνία με τη Ρωσία και ανέβαλε αυτήν με την ΕΕ χωρίς να την αποκλείει πλήρως. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των φιλοδυτικών δυνάμεων συνεχίζονται.

Οι ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας διέλυσαν χτες ένα οδόφραγμα και έναν καταπέλτη που είχαν κατασκευάσει οι διαδηλωτές, ενώ ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης και πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας, ο Βιτάλι Κλίτσκο, κατήγγειλε ότι η «κυβέρνηση στέλνει πληρωμένους κακοποιούς για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση». Επίσης, ο άλλος ηγέτης Αρσένι Γιάτσενιουκ, από το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που βρίσκεται στις φυλακές κάλεσε και σε μη ειρηνικές διαμαρτυρίες. Επίσης, η εφημερίδα του ουκρανικού Κοινοβουλίου «Γκόλος Ουκράινι» («Η φωνή της Ουκρανίας») δημοσίευσε σήμερα τους νόμους που καθιστούν αυστηρότερες τις κυρώσεις εναντίον των διαδηλωτών και καταληψιών δημόσιων κτιρίων.

Παρέμβαση στις εξελίξεις, στην Ουκρανία, έκανε σε συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ που, όπως είπε, «δεν πρέπει να υπάρχει ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις», ενώ ιδιαίτερα επικριτικός ήταν στις πρόσφατες επισκέψεις στο Κίεβο υψηλών αξιωματούχων της ΕΕ, που δεν κατονόμασε αλλά είναι γνωστό ότι αξιωματούχοι όπως η επικεφαλής της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, Κάθριν Αστον ή ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας Γκ. Βεστερβέλε βγήκαν στις πλατείες στο πλευρό των φιλοευρωενωσιακών διαδηλωτών.

Και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα, κάλεσε σε συνεννόηση και διάλογο, ενώ εξέφρασε την ...ευαισθησία για την προστασία των δικαιωμάτων των διαδηλωτών.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση αλλαγής της σκυτάλης στην αστική εξουσία, που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιτευχθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ