Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιθέσεις και παζάρια στις «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις

Το «Μοντρέ Παλάς», το ξενοδοχείο όπου θα γίνει η διεθνής διάσκεψη, προετοιμάζεται με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Το «Μοντρέ Παλάς», το ξενοδοχείο όπου θα γίνει η διεθνής διάσκεψη, προετοιμάζεται με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
ΒΕΡΝΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στο πολυτελές ελβετικό θέρετρο Μοντρέ της Ελβετίας μεταφέρεται από σήμερα και τις επόμενες μέρες η ενδοϊμπεριαλιστική διελκυστίνδα για την κατάσταση στη Συρία, που εδώ και 3 χρόνια είναι σε εξέλιξη επέμβαση, με «αιχμή του δόρατος» τους αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους. Στόχος της διάσκεψης «Γενεύη 2» υποτίθεται ότι είναι η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Οι πρώτες αντιπροσωπείες δεκάδων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες περίπου 40 χώρες άρχισαν να καταφτάνουν στο Μοντρέ από χτες το απόγευμα, ενώ ώρες πριν (αργά το βράδυ της Δευτέρας) ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν είχε αποσύρει την πρόσκληση για συμμετοχή του Ιράν στις διαπραγματεύσεις, έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις κυρίως των Αμερικανών, αλλά και τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Η απόσυρση της πρότασης ερμηνεύτηκε χτες από τον Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, ως «προφορική παρεξήγηση» ανάμεσα στον Μπαν Γκι Μουν και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ προτού αποσταλεί η επίσημη πρόσκληση στην Τεχεράνη, επειδή τάχα ο τελευταίος δε μετέφερε σε γραπτή λεπτομερή ανακοίνωση τα όσα είχε πει «ιδιωτικώς κι εμπιστευτικώς» στον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, «δίνοντας διαβεβαιώσεις για τους όρους συμμετοχής ... υιοθετώντας το στόχο προετοιμασίας μιας μεταβατικής κυβέρνησης για τη Συρία».

Η απόσυρση της πρόσκλησης, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Μόσχα και Τεχεράνη.

Στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την εξέλιξη «λάθος, αλλά όχι καταστροφή», διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχία της διάσκεψης. Πρόσθεσε πως θα πιέσει για «διαπραγμάτευση μεταξύ των εμπλεκόμενων συριακών πλευρών δίχως προϋποθέσεις», σημειώνοντας εν τούτοις ότι οι ταλαντεύσεις του ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με τη συμμετοχή του Ιράν υπονόμευσαν το ρόλο και την επιρροή του ΟΗΕ. Σημείωσε ακόμη ότι η απουσία του Ιράν από μια λίστα 40 και πλέον χωρών «δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ερωτήματα».

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται συντονισμός για την εξάλειψη της «Αλ Κάιντα», ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για τη ρωσική στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό, είπε πως αυτή γίνεται δίχως να παραβιάζονται διεθνείς κυρώσεις.

Το ίδιο 24ωρο στην Τεχεράνη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέφρασε «λύπη» για την απόσυρση της πρόσκλησης,ερμηνεύοντάς την ως αποτέλεσμα «τεράστιας πίεσης» στο ΓΓ του ΟΗΕ. Κάλεσε μάλιστα τον τελευταίο ν' αποκαλύψει κάποτε «τους πραγματικούς λόγους» που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, σημειώνοντας ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επρόκειτο να δεχτεί όρους για τη συμμετοχή της και ότι δεν επρόκειτο να στείλει παρά έναν υφυπουργό».

Ωρες πριν την έναρξη της σημερινής συνδιάσκεψης στο Μοντρέ της Ελβετίας, έγινε (σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου) «σοβαρή κι εποικοδομητική» τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους προέδρους ΗΠΑ και Ρωσίας, δίχως ωστόσο να γίνει γνωστή άλλη πληροφορία.

Τέλος, την παραμονή της σημερινής συνδιάσκεψης το Κατάρ (που όπως και η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τη δράση μισθοφόρων ισλαμιστών στη Συρία) τροφοδότησε διεθνή ΜΜΕ με μια «έκθεση» 32 σελίδων που συνέταξαν τρεις πρώην διεθνείς εισαγγελείς που κατηγορούν τη συριακή κυβέρνηση για εκτελέσεις 11.000 φυλακισμένων και βασανιστήρια, με βασικό «στοιχείο» τη μαρτυρία μόλις ενός Σύρου λιποτάκτη φωτογράφου της συριακής αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ