Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Δίμηνη κατάσταση «έκτακτης ανάγκης»

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Στην επιβολή κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» από σήμερα και για 60 μέρες προχώρησε η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, για την περιοχή της πρωτεύουσας Μπανγκόκ και τις επαρχίες γύρω από αυτήν.

Σύμφωνα με το «Reuters», η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» δίνει στις δυνάμεις ασφαλείας τη δυνατότητα να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, να κρατούν υπόπτους χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, να λογοκρίνουν τα ΜΜΕ, να διαλύουν πολιτικές συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων, να ανακηρύσσουν ζώνες «εκτός ελέγχου».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θέλει να αποφύγει κάθε ένταση με όσους συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, εδώ και δύο περίπου μήνες. Η πρωθυπουργός, Γινγκλάγκ Σιναουάτρα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο των ειρηνικών διαπραγματεύσεων με τους διαδηλωτές, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα... Είπαμε στην αστυνομία να εμμείνει στα διεθνή πρότυπα, να είναι υπομονετική με τους διαδηλωτές». Ενώ ο υπουργός Εργασίας, Τσάλερμ Γιουμπαμρουνγκ, είπε ότι η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης χρειάστηκε για να «διατηρήσει η κυβέρνηση την κατάσταση υπό έλεγχο».

Από τη μεριά τους, οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης της Γινγκλάγκ και την προκήρυξη εκλογών από ένα μεταβατικό «λαϊκό συμβούλιο». Απέρριψαν πρόταση της κυβέρνησης να συζητήσουν από κοινού τη μετάθεση για λίγο των βουλευτικών εκλογών που κανονικά είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 2 Φλεβάρη. Από το Νοέμβρη, έχουν σκοτωθεί 9 άτομα, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης, αλλά και από βομβιστικές εκρήξεις.

Οι παρατεταμένες «εντάσεις» προβληματίζουν τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως την «Τογιότα», που ανακοίνωσε ότι θα ξανασκεφτεί τις επενδύσεις 600 εκατομμυρίων δολαρίων που σχεδίαζε να κάνει και ίσως προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ένας από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στην Ταϊλάνδη, που αναλυτές την κατατάσσουν στη δεύτερη θέση των οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ