Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ελιγμοί και απόπειρες πολιτικού συμβιβασμού

«Μπηχτές» από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, στην ΕΕ δείχνουν τον έντονο ανταγωνισμό

Τα οδοφράγματα συνεχίζονται στο Κίεβο
Τα οδοφράγματα συνεχίζονται στο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ.--

Σε νέα βήματα και ελιγμούς προχώρησε η κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς προκειμένου να βρεθεί ένας έστω προσωρινός συμβιβασμός ανάμεσα στις μερίδες της αστικής τάξης και πολιτικούς εκπροσώπους τους, που κοντράρονται στην Ουκρανία για το ποιες συνεργασίες με ποιες διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις θα επιλεγούν. Για την ακρίβεια, οι αστοί μάλλον ψάχνουν τη ...σωστή δοσολογία. Αφού η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, αν και δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία με τη Ρωσία, δεν αποκλείει και αυτή με την ΕΕ, που παρόλο που την προετοίμαζε εντατικά τον περασμένο Νοέμβρη τελικά δεν την πραγματοποίησε. Αυτό έδωσε το έναυσμα για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συνδέουν την καπιταλιστική ανάπτυξη με τους Αμερικανο-ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

Οι ελιγμοί που έκανε ο Γιανουκόβιτς; Εκανε - όπως αναμενόταν - αποδεκτή χτες το απόγευμα την παραίτηση του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, που την είχε υποβάλει νωρίτερα. Η αντιπολίτευση διεκδικούσε την παραίτησή του κατηγορώντας τον ότι ούτε καν ξέρει ουκρανικά. Επίσης, το ουκρανικό Κοινοβούλιο σε συνεδρίασή του, με τη στήριξη του κυβερνητικού Κόμματος των Περιοχών, ακύρωσε τους νόμους με τους οποίους περιοριζόταν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και τις συναθροίσεις. Αυτή η κίνηση είχε ζητηθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο ως βήμα εκτόνωσης μετά τις βίαιες διαδηλώσεις, τις διαμαρτυρίες και τις συμπλοκές με την αστυνομία, που είχαν απολογισμό τουλάχιστον 3 νεκρούς.

Η κίνηση του Γιανουκόβιτς, από το περασμένο Σάββατο, να προτείνει εκτός από αμνηστία και υψηλόβαθμες θέσεις στους κύριους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα στον Αρσένι Γιατσένουκ (από το κόμμα της φυλακισμένης για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο) τη θέση του πρωθυπουργού και στον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο, του Ουντάρ, τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, δεν έχει γίνει αποδεκτή. Η αντιπολίτευση, που περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα πολιτικών δυνάμεων, ανάμεσά τους εθνικιστές και φασίστες που πρωτοστατούν στις στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις, κλιμακώνει την αντιπαράθεση ενώ ταυτόχρονα παίζει και το χαρτί του διαλόγου. Ζητάει διαμεσολάβηση από την ΕΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), παραίτηση της κυβέρνησης και του Προέδρου και προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.

Χτες, νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν, βρέθηκε στο Κίεβο η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, που ξεκίνησε επαφές και με τα δύο μέρη. Παρέμβαση έκανε και πάλι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, που κάλεσε σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, ενώ από την πλευρά του ΥΠΕΞ της Ρωσίας γίνονται συνεχείς εκκλήσεις να μην υπάρχει ξένη εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.

Η καπιταλιστική Ρωσία στην ...κόντρα

Χαρακτηριστικές όμως του έντονου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για την Ουκρανία - για τη γεωστρατηγική θέση που διαθέτει στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και τα εύφορα εδάφη της - είναι οι δηλώσεις χτες του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τις Βρυξέλλες. Είπε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αλλάξει τη συμφωνία με την Ουκρανία για αγορά ομολόγων ύψους 15 δισ. δολαρίων, δηλαδή ουσιαστικά αγορά χρέους, και τη μείωση στο ένα τρίτο της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου στη χώρα, αν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας έρθει η αντιπολίτευση. Μάλιστα, είπε ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η πληρωμή για φέτος 2,7 δισ. δολαρίων για παραδόσεις φυσικού αερίου, που ακόμα δεν έχει αρχίσει, κάτι που είναι απώλεια για την «Γκάζπρομ». Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Είναι σημαντικό μαζί με την ουκρανική κυβέρνηση να ανανεώσουμε τις οικονομικές ευκαιρίες που έχουν συμφωνηθεί και πρέπει να αρχίσουν να τηρούνται. Ξέρουμε ότι όταν η ηγεσία πέφτει υποφέρουν οι από κάτω. Θέλουμε στη γειτονική μας χώρα, που την βοηθήσαμε ανεξαρτήτως κυβέρνησης, από αδελφική αγάπη, οι άνθρωποι να μην έχουν επιπτώσεις». Ισχυρίστηκε δε ότι «η Ρωσία δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας». Πίσω βέβαια από τα ωραία λόγια κρύβονται τεράστια συμφέροντα και δεν είναι άσχετο και το «καρφί» του Πούτιν προς την ΕΕ: «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αντιδρούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι αν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ερχόταν στις χτυπημένες από την κρίση Ελλάδα και Κύπρο και μιλούσε στο πλήθος των διαδηλωτών εκεί». Νωρίτερα ήταν επίσης δηκτικός όταν είπε ότι η ΕΕ έχει ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία γιατί «πήγε να μπει από την πίσω πόρτα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ