Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συναντήσεις «κοινωνικών εταίρων» για το «Σύμφωνο ευθύνης»

Μόνο μέχρι το 2017 οι βιομήχανοι απαιτούν μέτρα που θα τους εξασφαλίσουν 60 δισ. ευρώ

Μέτρα συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ μέχρι το 2017 ζήτησαν οι Γάλλοι βιομήχανοι στην προχτεσινή συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων», που έγινε στο πλαίσιο του «Συμφώνου Ευθύνης» που ανήγγειλε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στις 14 Γενάρη.

Βγαίνοντας από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ορό, ο πρόεδρος της Ενωσης των Γάλλων βιομηχάνων MEDEF, Πιέρ Γκατάζ, δήλωσε: «Θυμίσαμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που έπρεπε να μειωθεί μέχρι το 2020 κατά 116 δισ. ευρώ... Θεωρούμε ότι το να τεθεί ως επιδίωξη το μισό ως το 2017 θα ήταν ένας καλός στόχος, μέσα από τη μείωση κατά 35 δισ. στο κόστος εργασίας και 25 δισ. στους φόρους». Ενώ, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Δε θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εφόσον οικονομικά και κοινωνικά μέτρα δεν εφαρμοστούν. Η εργασία - θα το υπενθυμίζω πάντα - δεν είναι παρά η συνέπεια μέτρων ανακούφισης και αποκατάστασης της ασφυξίας της γαλλικής οικονομίας... Να μην περιμένουμε ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα δημιουργηθούν δουλειές αύριο το πρωί, αυτό θα έρθει ως αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που πρέπει να αποκατασταθεί».

Από τη μεριά των συνδικάτων, ο Τιερύ Λεπαόν, από τη CGT, διαμαρτυρήθηκε επειδή «δε δόθηκε κανένα αντάλλαγμα μεταξύ κυβέρνησης - Medef που να δικαιολογεί τα 30 δισ. ευρώ βοήθειας προς τις επιχειρήσεις... Φτάσαμε στη χώρα να έχει δοθεί βοήθεια ύψους 230 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις χωρίς να μπορούμε να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα». Ο Ζαν Κλοντ Μεϊγύ, από τη FO, σημείωσε ότι «τα ανταλλάγματα, όσον αφορά τις προσλήψεις, είναι δυνατά μόνο με στοχευμένα μέτρα. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει τις εταιρείες να κάνουν προσλήψεις». Ετοιμη να συμφωνήσει με το Σύμφωνο εμφανίστηκε η CFTC, με τον εκπρόσωπό της, Φιλίπ Λουί, να δηλώνει, ωστόσο, διαφωνία με την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που ανήγγειλε ο Ολάντ στις 14 Γενάρη.

Στις 14 Γενάρη, ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις που θα εξασφαλίζουν στην εργοδοσία κάθε χρόνο 35 δισ. ευρώ, μείωση «μισθολογικού κόστους» 4% φέτος και 6% το 2015, περικοπές σε κοινωνικές παροχές (Ασφάλιση-περίθαλψη) κ.τ.λ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι οι προτάσεις Ολάντ είναι βήματα «προς τη σωστή κατεύθυνση» για τη μείωση της ανεργίας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγέρ, είχε καλέσει σε γρήγορη εφαρμογή του Συμφώνου που είναι «ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να έρθει ανάπτυξη».

Αύξηση της ανεργίας

Πάντως, η ανεργία στη Γαλλία σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, όσοι υπέβαλαν αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν το Δεκέμβρη κατά 10.200. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγγραφεί στους σχετικούς καταλόγους της χώρας (εξαιρουμένων των λεγόμενων «υπερπόντιων κτήσεων») ανήλθε σε 3.303.200 τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από όταν άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,3% από το Νοέμβρη του 2013 και κατά 5,7% από το Δεκέμβρη του 2012.

Το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι υπάρχει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, αναφέροντας ότι το 2013 εντάχτηκαν στους καταλόγους των ανέργων 177.800 πρόσωπα, από 283.800 το 2012.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ